Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Дни на европейското културно наследство в област Сливен

07 юни 2019 11:14,
Излъчване: Област Сливен преди 4 години, брой четения: 686
Обща

Детски конкурси, концерти, изложби и срещи със специалисти, посветени на европейското културно наследство, се проведоха в Сливенска област. В периода от 1 до 4 юни областната и общинските администрации организираха серия от инициативи, свързани с Работната програма за 2019 г. на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

Учениците от 9 б клас в новозагорското СУ „Христо Ботев“ заедно с преподавателката си по история Мариана Томова участваха в пътешествие назад във времето в обновените зали на Историческия музей. Екипът на музея проведе с тях беседа на тема „Историята на Нова Загора – част от европейското културно и историческо многообразие“. Акцент бе Следосвобожденското минало на града. Уредниците Георги Камбуров, Генчо Димитров и Драгомир Маринов обърнаха внимание на интересни факти от региона. На срещата присъства зам.кметът Нина Генчева. Децата ще посетят отново музея след обновяването на експозициите и на втория етаж, което тече в момента. Сградата на културната институция бе основно ремонтирана със средства на общината.

Децата и учениците в Котел участваха в конкурс за рисунка на тема „Децата на Европа“. Те добиха нови знания от изложба, в която бяха представени флаговете на страните от Европейския съюз. Под знака на 1 юни, Международния ден на детето, премина и организираният от общината в Твърдица пленер „Моята България – част от културното наследство на Европа“. Учениците, които участваха в него, демонстрираха художествените си дарби – от живопис, графика, приложни изкуства до рисунка на асфалт за най-малките.

Областната администрация бе домакин на среща с представители на танцови състави от осем чуждестранни държави, както и от Сливен, които участваха в Международния детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници“. Гостите бяха от Германия, Грузия, Румъния, Словакия, Словения, Турция, Унгария и Украйна, както и от СУ „К. Константинов“ в Сливен – символичен домакин на фестивала. Малките танцьори и ръководителите им бяха приети от зам.областния управител Камен Костов. На срещата бяха представени историята на формациите, участниците в тях, разнообразието от изяви на национални и международни сцени. Домакинът и гостите си размениха малки подаръци, свързани с традициите на страните. По-късно част от участниците в срещата изнесоха концерти, организирани от общината в Сливен. Съставите от Румъния, Словакия, Словения и Унгария танцуваха на различни сцени в града, получиха множество овации от жителите и гостите на Сливен, имаха възможност да общуват с връстниците си от града.

Комуникационните инициативи, организирани от общините, бяха финансирани чрез областна администрация.

Снимки

вторатретачетвъртапета