Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

14 юни - Световен ден на доброволния кръводарител

12 юни 2019 16:20, Връзки с обществеността
Излъчване: МБАЛ "Д-р Ив.Селимински" преди 4 години, брой четения: 1313
---

Преливането на кръв спасява милиони животи всяка година. Необходимостта от кръв и кръвни продукти е универсална, но в световен мащаб достъпът до достатъчно количество и достатъчно качествени продукти е нееднозначен. През май 2005 г. Световната здравна асамблея определя Световния ден на доброволния донор на кръв катo ежегодно събитие, което да се провежда на 14 юни. Фокусът на кампанията тази година е под мотото „Безопасна кръв за всички”. Домакин е Руанда - Централна Африка.

Здравето е човешко право. На ниво личност да бъдем съпричастни и дейни чрез кръводаряване, на ниво официални органи и организации да изискваме и подкрепяме на национално, регионално и глобално равнище.

Благодарим на всички кръводарители! Насърчаваме всички, които не са дарявали - дарете! Нуждата от кръв е целогодишна.

В България Националният център по трансфузионна хематология гр.София организира 59-та Национална конференция, която ще се проведена 12 и 13 юни, под патронажа на Министерството на здравеопазването. Освен отчет на дейността за изминалата 2018 г. на цялата трансфузионна мрежа в страната, ще се обсъдят нови тенденции в обработката и съхранението на кръвни продукти, нови потвърдителни методи в изследването за трансмисивни инфекции и други проблеми. Ще се наградят заслужили кръводарители.

Благодарим на всички, които се чувстват ангажирани в процеса на кръводаряване!

 

Отделение по трансфузионна хематология