Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Община Сливен довършва изграждането на приют за бездомни животни

18 юни 2019 16:10, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 4 години, брой четения: 627
---

Община Сливен довършва започналия преди години проект за изграждане на приют за бездомни животни и той трябва да бъде готов до края на 2019 година. Това съобщи кметът Стефан Радев пред БНР.

„Това е един проект, който заварихме в началото на мандата недовършен. Наследихме го, както наследихме и голяма част от предишни проекти – стартирали, но недовършени или изобщо незапочнати, неразплатени суми по договори и изоставени. Разплатихме това, което беше направено като строителство, осигурили сме финансиране за завършване на строежа през тази година. Предстои да решим как ще процедираме след приключване на дейностите по изграждане - как ще функционира приютът и как ще се управлява“, каза кметът.

Според него е особено важно дейността да се организира така, че да се полагат необходимите грижи за животните, с хуманно отношение и осигуряване на добри условия за пребиваването им. Той подчерта, че Общината полага усилия за ограничаване на популацията от безстопанствени животни, но най-големият проблем остава съзнанието на хората, които изоставят домашните си любимци.

Стефан Радев смята, че приют трябва да има, защото това е една от добрите опции за справяне с проблема.

„Най-добре е изобщо да няма безстопанствени животни и хората да не се отървават по този начин от домашните си любимци. Община Сливен извършва дейности по засилване на контрола за регистрацията на домашните любимци и спазване на правилата, но контролът е ефективен тогава, когато има нагласи в обществото, каза още кметът.

„Когато няма масово отношение към даден проблем, тогава контролът не може да го реши. Готов съм на дебат дори за по-широк обхват по темата, особено за нашето отношение към животните и към кучетата специално, както и за по-различни начини за контрол. Тогава трябва да се реши и да се разберем какво искаме като общество“, допълни Стефан Радев.