Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Европейска седмица за устойчива енергия - от 17 до 24 юни

18 юни 2019 15:08, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 4 години, брой четения: 547
---

Периодът от 17 до 24 юни е обявен за Европейска седмица за устойчива енергия, която цели със срещи и информираност на гражданите да задейства обществеността към чиста енергия, която не замърсява околната среда. През последните години започна преразглеждане на източниците на енергия, както и възможността за индивидуални проекти за осигуряване на енергия. В Европа хората, общностите, градовете и местните власти са начело на енергийния преход и все повече контролират и произвеждат собствена енергия от ВЕИ /възобновяеми източници на енергия/ и насърчават прехода към по-справедлива и децентрализирана енергия. Европейският съюз издаде няколко директиви, с които се разглеждат алтернативите за осигуряването на енергия от възобновяеми източници, както и възможността за тяхното финансиране на отделни хора, групи, общности и др.

Производството на чиста енергия, която не замърсява атмосферния въздух, околната среда и не създава риск за човешкото здраве, е главен приоритет на ЕС. В България успоредно с алтернативите за ВЕИ се стартира и смесено изгаряне на отпадъци с въглищен прах в топлоенергийните централи. От отдел „Екология“ информират, че в община Сливен, освен Топлофикация Сливен, има подадени три инвестиционни проекта на юридически лица, които ще произвеждат енергия от смесено изгаряне на отпадъци /RDF гориво/, природен газ и въглищен прах.

Във връзка с изискванията на Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда, Община Сливен ще обявява всички инвестиционни предложения на интернет страницата си в раздел „Околна среда/Процедури по ОВОС“.

Подробности и информация за предложенията може да прочетете на интернет страницата на община Сливен, както и може да подавате становища до 30 юни 2019 г. в община Сливен и в РИОСВ – Стара Загора, както и на официалните е-mail адреси.

За подробности:

Европейска седмица за устойчива енергия: www.eusew.eu

Информация за инвестиционните предложения за становища до 27 юни 2019: http://mun.sliven.bg/okolna-sreda-proceduri-odinf