Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Как да се предпазим от комарите през лятото?

10 юли 2019 16:36, Връзки с обществеността
Излъчване: МБАЛ "Д-р Ив.Селимински" преди 4 години, брой четения: 1809
---

Комарите са малки кръвосмучещи насекоми, които се размножават до воден източник и се развиват в застояла вода. Благоприятните климатични особености през летните месеци, а именно високите температури и увеличена влажност, създават особено добри условия за увеличаване на популацията им.

Комарите са над 3500 вида, като при почти всички видове женските комари си набавят кръв, която е необходима за развитието на яйцата им. Комарите снасят яйцата си предимно във водна среда, от яйцата се излюпват ларвите и така тези насекоми се размножават.

Комарите се активизират в ранното утро и привечер. След ухапване от комар на мястото се усещат сърбеж и парене.

 

Колко опасни могат да бъдат комарите?

Те не само смущават съня в горещите летни нощи! Някои видове комари са преносители на опасни заразни и паразитни болести, сред които Жълта треска, Треска Денга, Западнонилска треска, Малария и др.

 

 Как да се борим с комарите?

Борбата с комарите е комплексна - включва използването на локални средства за отблъскване (т.нар. репеленти), дезинсекционни препарати и други мерки за саниране на терена и намаляване на популацията.

Физическите и юридическите лица, стопанисващи и ползващи обекти, са длъжни да осигуряват извършването на дезинфекции, дезинсекции и дератизации при поява на вредители и следи от присъствието им. Местните власти организират извършването на дезинсекционни обработки на обществени места (паркове, детски и учебни заведения и др.), a в частните имоти – мероприятията се осигуряват от собствениците им.

Препоръчително е дезинсекционните обработки против комари да започнат в началото на пролетта, преди развитие на листна маса на растителността и преди повишаване на температурата на водата. Дезинфекции, дезинсекции и дератизации (ДДД) се извършват само от лица, притежаващи удостоверение за придобита квалификация. Информация с база данни за лицата, които извършват ДДД, се публикува на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

През летния период от особена важност е и създаването на неблагоприятни условия за живот на комарите чрез:

• Окосяване на високите треви, подрязване на храстите и ниските клони на дървета.

• Засипване с пръст на локви, задържали се повече от ден.

 

• Дрениране или засипване с пръст на ненужните малки водни източници в двора.

 

• Премахване на всички възможни източници на застояла вода. Отстраняване на детски играчки и съдове, в които може да се събере и застои дъждовна вода.

 

• Ежедневна подмяна водата на птици, домашни и селскостопански животни.

 

• Периодична проверка на водопроводи и системи за напояване за добро оттичане на водата.

 

• Поддържане на чистотата на водата в басейните чрез почистване и хлориране.

 

• Редовно проверяване за остатъци от вода във външни саксии, керамични фигури, дворни вази, автомобилни гуми, улуци и други, задържащи вода вещи.

 

• Почистване на битовите отпадъци намиращи се в близост до домовете.

Как да се предпазим от ухапвания от комари ?

Да се ограничи достъпа на комари в помещенията, чрез замрежване на врати и прозорци.

Може да се използват и изпаряеми таблетки, течности, изгарящи спирали.

 

При разходки на открито в ранните утринни часове и привечер да се носят дрехи в светли тонове, които не привличат летящите насекоми. Желателно е да се ползват дълги панталони и дрехи с дълги ръкави.

Може да се използват отблъскващи комарите вещества (репеленти), съдържащи се в някои растения или под формата на лосиони, кремове или аерозоли за кожата и облеклото, защитните мрежи и палатки.

Ако все пак ви ухапе комар ?

 

Препоръчва се локална обработка с противоалергичен препарат, а при тежки алергични реакции, повишена температура или други симптоми е необходимо да се потърси лекарска помощ.

 

РЗИ-Сливен