Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът Стефан Радев: Най-важно за нас и нашите съграждани е да се спазват екологичните стандарти

10 юли 2019 18:05, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 4 години, брой четения: 592
---

Горивото, което използва „Топлофикация Сливен“ ЕАД не замърсява околната среда и въздуха в града. Това стана ясно на среща в Общината днес между ръководството на дружеството и представители на Общински съвет-Сливен. Тя беше организирана от местния парламент във връзка с питания какво гориво се използва за топлоенергия и има ли основания за притеснения. На нея присъства и кметът Стефан Радев.

„Най-важно за нас и нашите съграждани е да се спазват екологичните стандарти. Няма да правим компромис в тази връзка. За това беше свикана и тази среща, за да обясни ТЕЦ-Сливен своята дейност“, каза кметът.

Дейността и историята на дружеството представи директорът инж. Павлин Костов.

„Топлофикация Сливен заменя част от въглищата, които използва за производство на топлинна енергия, с екологично гориво. По този начин значително ще бъдат намалени разходите за въглеродни емисии. За нуждите си ТЕЦ-ът използва предимно въглища и брикети, които са скъпи. Отделно е необходимо да закупуват така важните въглеродни емисии, които се търгуват на борсов пазар и последната година цената им е нараснала в пъти“, обясни Костов.

Той допълни, че дружеството има всички разрешителни за дейността си, включително отговаря и на европейските директиви. Това включва и използването на биомаса и/или модифицирано гориво RDF (Refused Derived Fuel, експлоатирани в страните членки на Европейския съюз, което се взима от сертифицирани източници.

„Аз съм роден и живея в този град, семейството ми живее тук, детето ми живее тук. В този ред на мисли искам да подчертая, че ние се стараем и работим така, че никога няма да позволим да замърсяваме въздуха“, категоричен беше директорът на ТЕЦ-Сливен.

Председателят на борда на директорите инж. Ангел Ангелов поясни, че иновативната дейност на предприятието е насочена към поддържането на ниска цена за абонатите.

„При нас работят около 290 човека. 99% от нашите служители живеят в Сливен. Ако имаше нещо нередно, повярвайте ми, щеше да се разчуе“, каза от своя страна Ангелов.

Той посочи още, че през последните години многократно нарастват разходите на дружеството. Това е основната причина, която е накарала ръководството да търси алтернативни източници на енергия.

„Опитваме се да предприемем навременни мерки, които да подобрят екологията и да удължат живота на ТЕЦ-а. Едното, което ни поддържа, са хората, другото е общината. И нашата услуга трябва да е в помощ на общината“, допълни председателят на борда на директорите.

„Една от гаранциите да остане въздухът в Сливен чист е ТЕЦ-ът да продължава да работи, разбира се при спазване на всички екологични изисквания“, каза в заключение кметът Стефан Радев.

От дружеството поканиха общинските съветници да отидат и на място да се запознаят с процеса на дейността му.

10.07.2019 г.

 

 

Снимки

---