Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Община Сливен свика среща с кметовете на населени места във връзка с африканската чума по свинете в страната

18 юли 2019 14:49, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 4 години, брой четения: 482
---

Общинската епизоотична комисия проведе разширено заседание днес във връзка с разпространението у нас на африканска чума по свинете. Участие в срещата взеха заместник-кметът Румен Иванов, директорът на Областна дирекция по безопасност на храните – д-р Пламен Пенчев, директорът на ОД „Земеделие“ Тодор Братанов, началникът на Общинска служба „Земеделие“ Тодор Тодоров, началникът на РУ-Сливен гл. инсп. Димитър Кикьов, представители на Ветеринарен лекарски съюз, Регионалната здравна инспекция, Регионалното управление на горите, Държавни горски стопанства-Сливен и Стара река, Ловно-рибарски съюз и кметовете на населени места от общината.

Доктор Пенчев запозна присъстващите с обстановката в страната и подробности относно какво представлява заболяването, какви са рисковете за хората и животните, какви превантивни мерки са необходими и задължителни преди появата на огнище и какви са отговорностите на всички срещу неговата поява. Той отчете, че последното регистрирано огнище на заразата е Търговище, където към момента са обявени 14 болни прасета.

„За съжаление, появи ли се вирусът, няма лечение. Животните се евтаназират в радиус от 3 км. Тези, които са регистрирани, се обезщетяват, тези, които не са, не се обезщетяват“, добави директора на Областна дирекция по безопасност на храните.

Той поясни, че болестта се предава изключително лесно и призова, ако някой види мъртво диво прасе в планината, незабавно да сигнализира здравните власти. Ваксина срещу заболяването няма. Има само няколко препарата, които могат да се използват за дезинфекция при хората.

С цел ограничаване и недопускане разпространението на болестта Африканска чума по свинете е въведен контролиран достъп на външни лица в зона на огнища на заболяването. Забранено е внасянето и изнасянето на оборудване и хранителни продукти, добити от свине, които не са преминали висока термична обработка. Важно е домашните животни да не се хранят с отпадъци от свинско месо, включително и с прясна трева и фуражи, които не са съхранявани по-малко от 60 дни. Стопаните да не допускат контакт с диви свине.

Органите на полицията също имат своето отношение по превенцията за недопускане възникване на огнище на болестта.

„Ще бъдат извършвани стриктни проверки на транспортните средства, които нерегламентирано превозват дивеч и живи животни от органите на полицията“, каза началникът на районното управление на полицията гл. инсп. Кикьов.

На 17 юли, със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, е сформиран експертен консултативен съвет по африканска чума по свинете, който ще провежда информационна кампания сред населението. Предстои да бъдат извършени още много дейности, за които общината има готовност, а общинската епизоотична комисия ще провежда ежеседмични заседания, както е разпоредено в заповедите на министъра и областния управител Чавдар Божурски.

Какво представлява заразата може да видите в прикачения файл.

18.07.2019 г.

Снимки

------

Файлове

--- [154KB]

PowerPoint Presentation