Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Празникът „Златна праскова" се проведе за 18-та поредна година в село Гавраилово

25 юли 2019 14:34, Валя Марева (ПП "ГЕРБ"-Сливен)
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 4 години, брой четения: 1159
----

Празникът „Златна праскова" се проведе за 18-та поредна година в село Гавраилово. Той е под патронажа на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

През годините събитието се превърна в обединител на опита, новостите в производството на обновени сортове и защита на реколтата, заяви кметът на Гавраилово Димитър Андреев и благодари на всички, участвали в организирането, и провеждането на празника. „Искам да благодаря лично на кмета на Гавраилово господин Андреев за усилията, които полага в организирането на празника и съхраняването на нашата традиция. Това прекрасно село се утвърди като център на производството на праскови в България, традиционен за нашия край отрасъл, който ни кара да се гордеем с добрата продукция. Не е достатъчен само трудът и новите по-модерни технологии, нужна е и Божията помощ. Затова пожелавам да сте здрави, Бог да е с вас, богата реколта и да се радвате на успешна селскостопанска година", каза кметът на община Сливен Стефан Радев. Кметът Радев получи паметен знак като израз на уважение от кмета на селото.

Гост на „Златна праскова“ бе и заместник-министърът на земеделието Чавдар Маринов. Той приветства всички присъстващи от името на министър Десислава Танева и заяви удовлетворението си от организацията на празника. „Не случайно Сливен и областта са известни като Долината на прасковите. Тук се отглеждат 60% от площите с прасковени насаждения в страната. В община Сливен площите са 23 000 дка, което е близо 97% от всичките площи с праскови в областта. Мога да уверя земеделските производители, че могат да разчитат на нас, защото нашата работа е да отстояваме и защитаваме техните интереси. Един от проблемите е нерегламентираният внос. Министерството е набелязало мерки за вноса на земеделска продукция от чужбина. Една от тях е създаването на база данни на всички търговци с плодове и зеленчуци. Регистърът ще реши проблема с нелегалния внос, тъй като той ще има връзка с Агенция „Митници“ и НАП, а търговците ще трябва да доказват произхода на продукцията. Този регистър ще е готов до края на тази, и ще заработи от следващата година“, каза зам.-министър Маринов.

Гости на празника в Гавраилово бяха още областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общински съвет Димитър Митев, заместник -кметовете Румен Иванов и Пепа Чиликова, общински съветници от ГЕРБ и кметове на населени места, и.д. главен директор на Национална служба „Съвети в земеделието и аналитична лаборатория" – София Петя Куманова, председателят на Сдружение „Българска праскова" - Сливен Коста Петров.

Празникът беше посетен и от Националния ни отбор по борба за кадетки, които тренират в Сливен.

По време на „Златна праскова“ трима души бяха отличени в конкурса за най-добре поддържана плододаваща прасковена градина. В осмото издание на конкурса бяха отличени Станимир Христов от с. Голямо Чочовени, Стефка Камбурлиева от Сливен и Иван Иванов от с. Гавраилово.

На технически семинар, организиран от кметство Гавраилово и Института по овощарство, бяха представени актуални тенденции в отглеждането на праскови, агротехническите мероприятия при създаване на прасковени насаждения, възможностите за подпомагане на производителите на праскови от програмите финансирани от ЕС, както и новостите по ОП „Развитие на селските райони 2014 – 2020".

Празникът продължи с богата фолклорна програма, конкурсите Мини Мис и Мини Мистър, най-бързо ядене на праскови, правене на компот от праскови, най-бърза и качествена заготовка на праскови, конкурс за обреден хляб и др.

Организатори на събитието са Министерството на земеделието, храните и горите, кметството на село Гавраилово, читалище „Слънце – 1928", Институт по овощарство – Пловдив, Организацията за производители на праскови „Българска праскова" ООД.

Снимки

-----------------------