Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Празникът "Златна праскова" събра в Гавраилово производители и гости от страната

25 юли 2019 15:11,
Излъчване: Област Сливен преди 5 години, брой четения: 628
Официалната церемония на празника "Златна праскова"

Производители от страната, научни работници и специалисти от Института по овощарство и Националната служба за съвети в земеделието се събраха за 18-ти пореден път в сливенското с.Гавраилово на празника „Златна праскова“. Гости на събитието бяха областният управител на област Сливен Чавдар Божурски, зам.министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов, кметът на община Сливен Стефан Радев, ръководители на държавни и общински структури.

Целта на празника е стопаните от бранша да обменят опит и да получат информация за последните новости в отглеждането на прасковените насаждения. Тази година сред акцентите в теоретичния семинар са възможностите за подпомагане от европейските фондове. Зам.министър Маринов подчерта, че достъпът до евросредствата в сектор „Плодове и зеленчуци“ е възможен, ако производителите се кооперират. Едно от условията е да участват в признати от МЗХГ браншови сдружения и организации.

На празника, както и в предходни години, бяха отличени земеделците с най-добре поддържани плододаващи градини. Първи стана Иван Иванов от с. Гавраилово, награди получиха още Стефка Камбурлиева от Сливен и Станимир Христов от с.Голямо Чочовени. В програмата на „Златна праскова“ имаше изложби, конкурси и забавления за участниците. Организатори са МЗХГ, кметството в Гавраилово, община Сливен, сдружение „Българска праскова“.

Стопаните в Долината на прасковите се грижат за 23 000 дка градини. Прибирането на ранната реколта започна, добивът е 560 кг от декар. В началото на август кампанията ще навлезе в разгара си.

Снимки: община Сливен.

Снимки

Домакините посрещнаха гостите си с хляб и солКметът на Гавраилово Димитър Андреев раздаде статуетки "Златна праскова"Момент от концертната програмаМомент от концертната програма /2/Момент от концертната програма /3/