Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Празникът "Златна праскова" събра в Гавраилово производители и гости от страната

25 юли 2019 15:11, Росица Николова (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 4 години, брой четения: 577
Официалната церемония на празника "Златна праскова"

Производители от страната, научни работници и специалисти от Института по овощарство и Националната служба за съвети в земеделието се събраха за 18-ти пореден път в сливенското с.Гавраилово на празника „Златна праскова“. Гости на събитието бяха областният управител на област Сливен Чавдар Божурски, зам.министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов, кметът на община Сливен Стефан Радев, ръководители на държавни и общински структури.

Целта на празника е стопаните от бранша да обменят опит и да получат информация за последните новости в отглеждането на прасковените насаждения. Тази година сред акцентите в теоретичния семинар са възможностите за подпомагане от европейските фондове. Зам.министър Маринов подчерта, че достъпът до евросредствата в сектор „Плодове и зеленчуци“ е възможен, ако производителите се кооперират. Едно от условията е да участват в признати от МЗХГ браншови сдружения и организации.

На празника, както и в предходни години, бяха отличени земеделците с най-добре поддържани плододаващи градини. Първи стана Иван Иванов от с. Гавраилово, награди получиха още Стефка Камбурлиева от Сливен и Станимир Христов от с.Голямо Чочовени. В програмата на „Златна праскова“ имаше изложби, конкурси и забавления за участниците. Организатори са МЗХГ, кметството в Гавраилово, община Сливен, сдружение „Българска праскова“.

Стопаните в Долината на прасковите се грижат за 23 000 дка градини. Прибирането на ранната реколта започна, добивът е 560 кг от декар. В началото на август кампанията ще навлезе в разгара си.

Снимки: община Сливен.

Снимки

Домакините посрещнаха гостите си с хляб и солКметът на Гавраилово Димитър Андреев раздаде статуетки "Златна праскова"Момент от концертната програмаМомент от концертната програма /2/Момент от концертната програма /3/