Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

На първите четения "Захарий Стоянов": представяне на книгата "Записки върху записките" и изложба "Възрожденски Медвен"

28 юли 2019 13:05,
Излъчване: Област Сливен преди 4 години, брой четения: 581
Авторът Любомир Котев /седнал/ и издателят Иван Гранитски

Представянето на книгата „Записки върху записките” на Любомир Котев и съпътстващата ги изложбата „Възрожденски Медвен” на проф. Иван Газдов бяха акценти на четенията в котленското село Медвен под надслов „От медвенските поля до Народното събрание”, посветени на Захарий Стоянов.

„Всичко, написано за Захарий Стоянов – и от историци, и от литератори, е в някаква степен профанизирано и конюнктурно и досега няма направена задълбочена оценка”, каза Любомир Котев. Авторът, известен с многото си белетристични творби, с интересите си в народопсихологията и с журналистическото си перо, признава, че за „Записки върху записките” се е готвил близо 30-40 години. Книгата му - първа от бъдеща трилогия, се определя от специалистите като „полемика с бездарни разсъждения за „Записки по българските въстания”, които са разказ не толкова за миналото, колкото за настоящия и утрешния ден.

Новата книга на Любомир Котев бе представена от литературния критик и издател член-кореспондент Иван Гранитски. В четенията участва и професорът от Великотърновския университет Пламен Павлов. И двамата изразиха мнение, че Захарий Стоянов трябва да бъде върнат в образователния списък на изучаваните автори. А според Гранитски, когато това стане, "Записки върху записките" ще бъде ценно помагало.

Събитието бе свързано със 130-годишнината от кончината на летописеца на Априлското въстание. Проведе се и тематичен ученически конкурс за есе. Най-добрите творби бяха излъчени от жури под председателството на зам.областния управител Димитринка Петкова.

Организаторите от областната администрация, общината и историческия музей в Котел, кметството и читалище „Извор – 1882” в Медвен се надяват четенията да станат ежегодни.

Снимки: Диана Славчева.

Снимки

Проф. Пламен Павлов /на катедрата/ участва в четениятаГости и участници в музикалната програма на събитиетоМомент от музикалната програма