Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Поредно заседание на Областната епизоотична комисия

30 юли 2019 15:30,
Излъчване: Област Сливен преди 4 години, брой четения: 575
Областната епизоотична комисия

Областният управител Чавдар Божурски свика поредно заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с неблагоприятната обстановка в страната, породена от откритите огнища на африканска чума по свинете.

Информационната кампания и контролът са сред акцентите в работата на институциите в областта. Отново ще се проведат срещи с кметовете и кметските наместници, както и лично със собствениците, отглеждащи свине в стопанства от типа „заден двор“. Целта на срещите е да се направят разяснения за опасната зараза. В кампанията активно ще се включат ветеринарните лекари. В Сливенска област все още няма случаи на АЧС, но съществува потенциална опасност от риск заради констатирано заболяване в съседните области. По тази причина специалистите препоръчаха на дребните стопани сами да заколят прасетата си, за да бъдат спестени материални загуби. Ако заболяването навлезе в областта, предстои задължителна евтаназия на животните и загробване.

От миналата седмица се извършва денонощен контрол относно превозването на животни. От ОД на МВР разкриха две КПП-та на пътя Котел – „Петолъчката“ и по едно на главните пътища край Нова Загора и Твърдица. Досега случаи на забранен транспорт на свине не е регистриран. Има готовност за увеличаване на КПП-та в областта. Най-строги мерки, предвидени в закона, ще бъдат предприети спрямо лицата, които отглеждат прасета в планинските райони без да спазват задължителните санитарни изисквания. Свободното отглеждане на свине от породата „източна балканска“ е забранено в Балкана и законът предвижда конфискация на животните. На собствениците на две незаконни стопанства в местността Селището и в с.Сотиря са съставени актове.

Общинските администрации са определили места, където да бъдат загробвани при необходимост евтаназираните прасета. Очаква се становище от „Басейнова дирекция“ за пригодността на терените.

Двата промишлени свинекомплекса в Сливенска област отговарят на всички изисквания за биосигурност. В тях се отглеждат 3 994 животни. Две са свинефермите от тип „А“, с общо 1 115 животни и създадени условия на биосигурност. На няколко стопанства от тип „Б“, с общо 317 животни, са съставени актове и са направени предписания за въвеждането на санитарните норми в обектите им. Според събраната до момента информация, 5 140 са прасетата в стопанствата от типа „заден двор“, както следва: 2 338 в община Сливен, 1 4 82 в община Нова Загора, 641 и 739 в община Нова Загора и в община Твърдица.

В четвъртък, 1 август, представител на Централния епизоотичен съвет ще пристигне в Сливен за среща с ръководителите на държавни и общински структури. Срещата ще се проведе от 10 часа в областната администрация. Областният управител Чавдар Божурски покани чрез общинските кметове в нея да вземат участие кметове и кметски наместници на селата, ветеринарни лекари, стопани.