Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител благодари на стопаните

06 август 2019 13:25,
Излъчване: Област Сливен преди 4 години, брой четения: 704
брифинг

Мерките срещу разпространението на Африканската чума по свинете на територията на Сливенска област бяха представени от областния управител на Сливен по време на брифинг преди заседанието на Областната епизиотична комисия. По думите на Чавдар Божурски до момента болшинството от стопаните са осъзнали, че единственият начин за предотвратяване на епидемия е умъртвяването на животните в домашните стопанства, които нямат регистрация и не са под ветеринарен контрол.

„Разбирам, че е болезнено и затова държа да благодаря на тези стопани!“ – заяви областният управител.

По данни на Комисията, на територията на Сливенска област има 2 558 такива обекта, в които са отглеждани 5 998 домашни прасета. Доброволно към 5 август от тях са умъртвени от собствениците им 4 763 , останали са 1 233 живи животни. Според областния управител на Сливен, данните сочат, че към момента в областта в санитарната 20-километрова зона са умъртвени 90% от прасетата.

Отредени са и терени за загробване, утвърдени от Басейнова дирекция, РИОСВ и РЗИ. В Котел те са 20, в Твърдица - 3, пет в община Сливен и 20 на територията на Нова Загора, които предстои да бъдат утвърдени.

Предстоят и проверки за изпълнение на указанието за доброволно умъртвяване на животните, отглеждани в стопанствата от т.н тип "заден двор". "До момента няма откази ветеринарните власти да бъдат допускани в домашните стопанства", подчерта Чавдар Божурски. Там, където прасетата не са умъртвени, след маркиране ще бъде даден 24 - часов срок за изпълнение на указанията. Областният управител припомни, че ветеринарните органи ще налагат административни санкции в размер от 150 до 1 000 лв. " Едва тогава при необходимост, ще се пристъпи към принудително изземване на животните и тяхната евтаназия", посочи Божурски.

До момента проверки са извършени в населените места в близост до индустриалните ферми, там е направена и дезинфекция.

Областният управител оправи и апел към протестиращите край село Крушаре, да освободят пътя и да не възпрепятстват придвижването на автомобили. "Уважавам правото на протест, но не мога да се съглася, че 20 души имат право да нарушават правата на хиляди пътуващи, бизнеса, жителите на с. Крушаре. Проявяваме търпение към действията на протестиращите , но и нашето търпение не е безкрайно. Според нашата информация на протеста почти няма стопани от Крушаре, там са основно хора, които дори нямат домашни прасета. Време е протестиращите да приемат реалността и да се съобразят с нея“, подчерта Чавдар Божурски.

Областният управител подчерта, че на протестиращите ще бъде даден срок да прекратят блокадата на пътя Сливен - Ямбол, в противен случай ще бъдат предприети всички мерки, предвидени в закона. "За осигуряване на безопасността и мира в района на блокадата е насочен огромен ресурс, който е необходим другаде", подчерта Чавдар Божурски.

Директорът на областната дирекция на БАБХ - Сливен д-р Пламен Пенчев съобщи, че до момента благодарение на превантивните мерки на територията на областта няма регистрирани случаи на Африканска чума по свинете. Всички взети до момента проби са били отрицателни.