Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Започна регистрацията на експерти по безопасността на храните

01 октомври 2010 17:09,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1260

Днес, 1 октомври, в областна администрация е получена информация от Министерство на земеделието и храните за старта на регистрацията на експерти по безопасността на храните.

За първи път у нас е създадена единна база за регистрация на експерти, работещи в областта на безопасността на храните. Това стана ясно на приключилата конференция на Българския фокален център на EFSA (Европейският орган по безопасност на храните). В новосъздадената база данни могат да се регистрират всички експерти, чиято дейност е свързана с оценка на риска по отношение безопасността на храните, в това число учени, ветеринарни и хуманни лекари, експерти, специалисти, служители в институциите, научните институти и лабораториите към Министерство на земеделието и храните и Министерство на здравеопазването, както и независими външни експерти и специалисти.

Регистрираните експерти ще могат да получават своевременно информация за събития и новости в областта на безопасността на храните и оценката на риска. Те ще могат да участват и в допитвания, ще могат да дават своите коментари и препоръки по отношение изготвяните официални политики в областта на безопасността на храните, уточни по време на конференцията д-р Тери Врабчева, Ръководител на Българския фокален център на Eвропейския орган по безопасността на храните.

Д-р Венцислава Тасева, директор на дирекция „Здравеопазване на животните и безопасност на храните” към Министерство на земеделието и храните представи по време на конференцията одобрената от Министерски съвет и парламента Стратегия за създаването на Българска агенция по безопасност на храните. Тя запозна участниците с етапите, които предстоят във връзка с подготовката на създаването на органа и неговото реално функциониране. В момента е изготвен законопроект за създаването му и тече съгласуване по него, уточни д-р Тасева.

По време на конференцията бяха представени множество научни разработки, свързани с най-съвременните методики по оценка на риска, както и превенция на разпространението на заболявания, свързани с етапите на обработка и съхранение по цялата хранителна верига.

Регистрацията в базата данни на експертите по безопасността на храните се извършва на следния електронен адрес:

 

http://experts.foodsafety.bg/