Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ИВАНКА ДЕНЕВА И РОМАНЪТ Й „КРЪСТОПЪТИ И ВЕТРОВЕ” С ПРЕМИЕРА В ХОЛАНДИЯ

05 октомври 2010 14:23,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1163
снимка

 

В един от интелектуалните центрове на Нидерландия и Европа – Лайден, гостува в навечението на Деня на независимостта на България писателката Иванка Денева. Градът е родно място на Рембранд ван Рейн и на нобелов лауреат, а в Лайденския университет повече от двадесет години е работил като гост-професор Алберт Айнщайн. Авторката осъществи две творчески срещи: с представители на българската общност, преподаватели и родители и с изучаващите родния ни език ученици от Българското училище „Св. Св. Кирил и Методий”.

На литературната вечер за възрастни личността и творбите на писателката бяха представени от Таня Арабаджиева, директор. В изпълнение на авторката прозвучаха стихове за българската природа, творческото начало и ролята на поета в обществото. В съзвучие с проблемите на романа „Кръстопъти и ветрове” и в дните преди празника, присъстващите участваха в дискусия за българската участ, народопсихология и ценности и чуха откъс от книгата, определена от критиката „като роман за националната ни историческа съдба” (Никола Иванов), а заради полифоничната си структура – като „роман-река”(Красимира Кацарска). Авторката сподели сведения за пътя си в литературата и моменти, свързани с изследователската дейност и творческия процес по създаване на произведението. Бяха обсъдени въпроси, свързани със замисъла, композицията на романа, образната система и оформлението на корицата. Както пише в кореспонденцията си за Emigrant.bg Ариета Семерджиева, „последвалите минути на откровен разговор между творец и публика бяха естествено и спонтанно доказателство за съпричастност, обич и загриженост на всички присъстващи към българското минало, настояще и бъдеще. Литературната вечер донесе полъх от Родината и породи размисли за историческата ни съдба и бъдещи перспективи...”

Иванка Денева е включена в националната енциклопедия „1000 причини да се гордеем, че сме българи” сред личностите, прославящи България по света. Номинирана е за националните литературни награди „Добри Чинтулов” и „Йордан Йовков”. Британската библиотека архивира за фондовете си биографията и неин разказ. Автор е на шест книги из различни жанрове: романи, разкази и новели, поетични и драматургични творби, изследване за „театъра на прехода”, литературна критика и пътеписи. Издания за литература, култура и хуманитаристика, антологии и сайтове в Англия, Америка, Канада, Непал, Сърбия, Австралия, Турция, Чехия и др. са публикували произведения на българската авторка. С основание електронното издание „Knigi news” отбеляза, „че тя е сред неколцината живеещи в България писатели, които имат повече публикации на свои творби по света, отколкото в Родината си”.

По оценка на преподавателите в Българското училище „Св. Св. Кирил и Методий” срещата на писателката с учениците се превърна в „урок по българщина” и своеобразна „творческа работилница” - за създаването на словото и мъките по извайването му. Иванка Денева представи пред подрастващите свои поетични творби, близки до световъзприемането им, посветени на Родината и природните й красоти, в които те търсиха, в своя творческа задача, „знаците на българското”. „Децата, впечатлени от богатия образен език на поезията й, искаха да научат повече за професията и творческите процеси на писателя. В естествена и приятелска атмосфера тя отговори на многобройните въпроси и даде ценни съвети на младите творци”(Ариета Семерджиева); изслуша ученически есета и се запозна с произведения, публикувани в училищния вестник.

Творческото присъствие на Иванка Денева в Лайден, Холандия, бе отразено от две престижни издания: на Държавната агенция за българите в чужбина и от излизащото в столицата Амстердам електронно списание Емигрант.бг, което разкрива живота на сънародниците ни по света.