» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Започна регистрацията на експерти по безопасността на храните

01 October 2010 17:09,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1263

Днес, 1 октомври, в областна администрация е получена информация от Министерство на земеделието и храните за старта на регистрацията на експерти по безопасността на храните.

За първи път у нас е създадена единна база за регистрация на експерти, работещи в областта на безопасността на храните. Това стана ясно на приключилата конференция на Българския фокален център на EFSA (Европейският орган по безопасност на храните). В новосъздадената база данни могат да се регистрират всички експерти, чиято дейност е свързана с оценка на риска по отношение безопасността на храните, в това число учени, ветеринарни и хуманни лекари, експерти, специалисти, служители в институциите, научните институти и лабораториите към Министерство на земеделието и храните и Министерство на здравеопазването, както и независими външни експерти и специалисти.

Регистрираните експерти ще могат да получават своевременно информация за събития и новости в областта на безопасността на храните и оценката на риска. Те ще могат да участват и в допитвания, ще могат да дават своите коментари и препоръки по отношение изготвяните официални политики в областта на безопасността на храните, уточни по време на конференцията д-р Тери Врабчева, Ръководител на Българския фокален център на Eвропейския орган по безопасността на храните.

Д-р Венцислава Тасева, директор на дирекция „Здравеопазване на животните и безопасност на храните” към Министерство на земеделието и храните представи по време на конференцията одобрената от Министерски съвет и парламента Стратегия за създаването на Българска агенция по безопасност на храните. Тя запозна участниците с етапите, които предстоят във връзка с подготовката на създаването на органа и неговото реално функциониране. В момента е изготвен законопроект за създаването му и тече съгласуване по него, уточни д-р Тасева.

По време на конференцията бяха представени множество научни разработки, свързани с най-съвременните методики по оценка на риска, както и превенция на разпространението на заболявания, свързани с етапите на обработка и съхранение по цялата хранителна верига.

Регистрацията в базата данни на експертите по безопасността на храните се извършва на следния електронен адрес:

 

http://experts.foodsafety.bg/