Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът Стефан Радев почете паметта на героите от четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

13 август 2019 13:45, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 4 години, брой четения: 673
---

Кметът Стефан Радев почете паметта на героите от четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. В село Божевци беше отслужена Заупокойна молитва в памет на жертвите, загинали там преди 151 години. Събитието съвпада и с първата година от възстановяване на паметния знак в селото, на който са изписани имената на героите.

„Хаджи Димитър е едно от най-славните имена в историята на Сливен. Неслучайно един от най-величествените паметници в България е именно на Хаджи Димитър. Също едно от най-красивите стихотворения в нашата литература е посветено на него. А днес тук ние отдаваме почит към последната група от четата. Нашата история е нещо, с което може не само да се гордеем, но трябва да познаваме и да я предаваме на следващите поколения, на нашите деца, така че паметта за подвига на тези хора да живее винаги в съзнанието на българския народ. Радвам се, че с този паметен знак можем да почетем тези, които са дали живота си за това днес да живеем в свободна България. Светла памет на героите!“, каза в словото си кметът Радев.

От своя страна кметът на Божевци Христо Стефанов благодари на Общината за съдействието и на кмета на Сливен, че е уважил събитието в памет на българските герои. След това Стефан Радев поднесе цветя в знак на признателност. На събитието присъства и заместник-кметът Румен Иванов.

Каменната чешма с паметната плоча беше открита миналата година. Община Сливен дари и беседка, която беше монтирана до чешмата. Паметният знак е направен по повод 150 години от героичния подвиг на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. На 13 август 1868 година в местността Кървавата нива край Божевци се сражават последните четници на двамата войводи.

13.08.2019 г.

Снимки

------------------------------