» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Сливен - познат и непознат

02 August 2019 13:01, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Without source 4 years ago, number of readings: 551
Сливен

Посетете града, в който се сливат духът на гостоприемството и старите български традиции.

Направете си туристическа обиколка, което е една възможност за тези от вас, които искат да опознаят град Сливен, да се запознаят с историята и забележителностите, да опитат много от традиционните български ястия.

Община Сливен попада в района на Подбалканските полета от преходноконтиненталната климатична област.Територията на общината обхваща област с умерен континентален климат. Средногодишната температура на въздуха е 12.4°С. През зимата средномесечните температури са положителни – 1.2°С. Зимата е мека, лятото сравнително горещо – 23.2°С. Есента е по-продължителна от пролетта. През зимния сезон за Сливен е характерен студеният и много силен вятър бора, който стига до 40 м/сек и понякога причинява големи щети.

Природното богатство е основният туристически ресурс за района, с потенциал да бъде основен елемент, формиращ бранда на региона, и да го превърне в основна национална дестинация за активен туризъм и приключения.

Комбинацията от природна среда, археологически паметници и живи селища, които съхраняват традиционен бит и производства, позволяват формирането и предлагането на комплексен продукт с висока познавателна, образователна, емоционална стойност, съответстващ на съвременното търсене в еко-туризма.

Районът предоставя богати възможности за приключенски туризъм – спелеоложки туризъм, скално катерене, алпинизъм, парапланеризъм и т.н.

И трите общини обхващат части от Стара планина, което позволява формирането на общи маршрути за пешеходен туризъм, планинско колоездене и езда. Подобен утвърден маршрут е участъка от Ком – Емине.

Наличие на голям брой защитени територии, характерни природни ландшафти и разнообразни ресурси, при това разпределени по цялата територия на района, които биха могли да разнообразят предлагането в продуктите на селския туризъм.

Биологичното разнообразие е потенциал за развитие на устойчив екотуризъм.

 

Туризмът в общината има утвърдени традиции и е с отлични предпоставки за бъдещо развитие на основата на близостта на града до живописния национален парк Сините камъни.

В последните години се наблюдава значително подобряване на хотелския продукт в общината.

Има общо 10 бр. хотели в Сливен с 380 легла. Някои от хотелите в Сливен са с висока категория и добро съотношение: цена-качество. Същото се отнася и за заведенията за хранене и развлечение. В по-голямата си част и по-атрактивните от тях за туристически посещения са съсредоточени в гр.Сливен.

Най-добрите хотели може да разгледате в сайта Хотели Сливен.

Заповядайте в Сливен!