Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заседава Областната епизоотична комисия

27 август 2019 12:24,
Излъчване: Област Сливен преди 4 години, брой четения: 511

Областният управител Чавдар Божурски свика поредно заседание на епиозоотичната комисия във връзка с изпълнението на мерките срещу разпространението на африканската чума по свинете. Към момента 98 процента от домашните свине, които са били отглеждани в обекти от типа „заден двор“ в 20-километровите зони, са доброволно умъртвени. Все още се отглеждат животни в 15 домашни стопанства. Ще бъдат съставени предупредителни протоколи и актове за административни нарушения. Получен е нов сигнал, за отглеждането на 10 свине – майки в нерегистриран обект в землището на Сливен. Според указаните от Националния епизоотичен съвет мерки, ако собствениците доброволно умъртвят прасетата си, ще могат да усвоят месото им. В противен случай ще бъде извършена евтаназия.

Обезщетенията на собствениците ще се изплащат по банков път или на ръка. В малките населени места, чрез общините, ще бъдат разпространени списъци с препаратите, които стопаните могат да използват за дезинфекция. Препаратите се предлагат на свободна продажба в аптечната мрежа. Очакват се допълнителни указания във връзка с обезщетенията.

През миналата седмица са били отстреляни 4 диви прасета, пробите за африканска чума по свинете са отрицателни. Изградени са още 7 селективни капана. Продължава дезинфекцията на местата за смет в районите на републиканската пътна мрежа. Областният управител е запознал Министъра на земеделието, храните и горите с направеното от ловджиите предложение част от внесените от тях отчисления да бъдат използвани за мероприятия срещу АСЧ. Предмет на бъдещи дискусии ще е идеята на ветеринарните специалисти от областта да бъдат създадени трупни ями в малките населени места.

В 20 области в страната са регистрирани случаи на африканска чума по свинете. Сливен е една от 8-те области, в които няма открито огнище на острата зараза.