Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Градовете Сливен, Бидгошч и Ниш започнаха съвместно партньорство

09 септември 2019 14:15, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 4 години, брой четения: 695
---

На официална церемония в зала „Май“ днес Сливен се побратими с градовете Бидгошч (Полша) и Ниш (Сърбия). На събитието присъстваха делегати и дипломати от двете страни. Срещата се провежда под мотото „Заедно можем повече“. В приветствието си кметът на Сливен Стефан Радев подчерта, че Европа обединява гражданите.

„Добре дошли в Сливен! Наистина заедно можем повече, каквото е и мотото на срещата. В този дигитализиращ се свят е добре да се виждаме и очи в очи, да говорим лично един с друг. Най-важното, което заедно можем да направим, е да трасираме пътя на сътрудничество в областите на културата, на образованието, на младежките дейности, на бизнеса. Убеден съм, че ние имаме много какво да научим като добри практики и опит от бързо развиващи се градове като Бидгошч и Ниш. Убеден съм, че и ние имаме много какво да покажем. Нашият град освен, че е много красив, освен че е и първият индустриален град в България, той е и дом на много трудолюбиви и гостоприемни хора. Използвам случая да ви поздравя от името на гражданите на Община Сливен с добре дошли. Наистина се надявам, че ще поставим основите на едно дългогодишно сътрудничество, от което взаимно да извличаме полза и да създаваме основа за много приятелства между хората от трите града. Пожелавам на всички много приятни мигове в Сливен, много нови приятели, които да срещнете тук, а на нашите градове пожелавам това да една стъпка за изграждане на дългосрочно и ползотворно сътрудничество“, каза кметът Радев, чиито думи бяха посрещнати със силни аплодисменти.

Гостите благодариха за добрата организация и реализирането на този проект.

„Много е важно и сме щастливи, че сме тук днес. Благодаря за срещата. В нашата делегация няма случайни хора. Всички те са специалисти в различни области и вярвам, че ще намерим много общи моменти, в които да си сътрудничим“, заяви Йоанна Затай-Рос – пълномощник на кмета на Бидгошч Рафал Бруски по международно сътрудничество.

„Много се радвам, че съм тук днес, да видя с очите си вашата инициатива. Европа е една, а светът не е голям. И въпреки, че ни се струва, че всичко е близко, по друг начин изглеждат реалните срещи. Иска ми се с това събитие да обменим идеи и мнения. Надявам се, че ще бъде ползотворно това участие“, коментира на свой ред Анджей Мойковски – заместник-посланик в посолството на Република Полша в България.

„Голяма чест и удоволствие е да дойда във вашия град. Вие сте изключително гостоприемни. Топлото посрещане позволи на всички нас да се чувстваме чудесно тук. Предавам най-сърдечните поздрави от кмета на Ниш и неговите пожелания за развитие на вашия град. Тази среща обещава много за това партньорство в различни области като култура, образование, технологии. Важно е, защото по този начин се осъществява контакт между градовете“, каза от своя страна Марина Костич – пълномощник на кмета на Ниш Дарко Булатович.

„Голяма чест и отговорност е да съм тук на такава среща, в която участват толкова много хора от три града, от три националности. Във всички вас съществува една енергия, която предвещава добро сътрудничество“, заяви Гордана Божич – първи съветник в посолството на Република Сърбия в София.

На събитието присъстваха Димитър Митев – председател на ОС-Сливен, Камен Костов – заместник-областен управител на Област Сливен, Братислав Вучкович – член на Градски /Общински/ съвет на Ниш, Славолюб Савич – член на Градски съвет на Ниш, представители на администрацията, образователни и културни институции, университети, търговски камари и палати, агенции за местно и регионално развитие, индустриални и технологични паркове, туристически и културни центрове, представители на бизнеса, нестопански организации и медиите от градовете Сливен, Бидгошч и Ниш, както и от други градове от България, Полша и Сърбия.

На форума и трите града бяха презентирани със своите природа, култура, икономика, образование и възможности за развитие. В програмата е предвидена обиколка на културните и исторически забележителности на Сливен.

Международната среща продължава до сряда, включително. Във вторник е предвиден културен форум: „Европа – нашият общ дом“ и Младежка среща-дебат: „Обединена Европа – сигурност, солидарност и стабилност“. В сряда е Икономическият форум: „Бъдещето на Европа – заетост, растеж и инвестиране – заедно можем повече“. На него ще бъде презентиран за първи път и бизнес каталогът „Инвестиционна дестинация Сливен и Ямбол“, който представя двете общини като една икономическа единица.

Международното събитие се организира от Община Сливен в партньорство с градовете Бидгошч (Полша) и Ниш (Сърбия) в рамките на проект „Обединена Европа – сигурност, солидарност и стабилност за всички“ по Програма „Европа за гражданите”.

09.09.2019 г.

Снимки

------------------------------------