Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Извънредна имунизационна кампания срещу морбили

10 септември 2019 17:40, Връзки с обществеността
Излъчване: МБАЛ "Д-р Ив.Селимински" преди 4 години, брой четения: 1938
---

Във връзка с продължаващото разпространение на инфекция от морбили на територията на България и с цел ограничаването и предотвратяването на заболяването, съгласно Заповед на министър на здравеопазването до 4 октомври в област Сливен ще се проведе извънредна имунизационна кампания при деца от рискови групи и/или със затруднен достъп до здравни услуги от 13 месечна до 8 годишна възраст, независимо от имунизационния им статус.

Към 3 септември 2019 г. в страната са регистрирани 1 158 случая на морбили в 14 области. Най засегнати са областите София, Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Монтана, София-град и др.

Морбили (дребна шарка) е една от най-заразните болести познати на съвременната медицина. Вирусът е разпространен в целия свят и се предава по въздушно-капков път и може да доведе до тежки усложнения. Заболява всеки, който не е преболедувал или не е ваксиниран.

Ваксината против морбили е единственият сигурен начин да предпазите детето си. След ваксинация се изгражда траен пожизнен имунитет.

Ако детето Ви е между 13 месечна и 8 годишна възраст от рискови групи и/или групи със затруднен достъп до здравни услуги, незабавно се явете при личния лекар за извършване на имунизация.

Допълнителна информация за заболяването можете да намерите на сайта на РЗИ-Сливен: www.rzi-sliven.org

РЗИ - Сливен