» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Кметът Стефан Радев, директори на училища и представители на институции се срещнаха по повод новата учебна година

11 September 2019 11:49, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipality Sliven 4 years ago, number of readings: 573
---

Голямото предизвикателство пред всички нас е да поставяме въпроса за качеството на образованието, да повишаване нивото и да подготвяме знаещи и можещи млади хора. Това каза днес кметът Стефан Радев на среща в Регионалния инспекторат по образованието с директори на училища и представители на институции. Той подчерта, че усилията на всички са насочени към повишаване обхвата на образованието и стремеж резултатите от външното оценяване в областта да стават все по-добри. „Иска ми се да се говори, че в Сливен се получава добро образование. За моя радост се връща ценността на образованието за семействата и родителите и това е пътят да подготвяме по-образовани и по-амбициозни млади хора, готови за новите предизвикателства в техния живот“, каза кметът.

 

По повод на често поставян въпрос пред него за отдаването по наем на помещения на територията на училищата в общината, Стефан Радев информира, че вече е в сила новата наредба, според която директорите могат да отдават под наем обектите самостоятелно и да получават 100 процента от приходите. Той увери, че Общината няма да възразява, ако има наематели, съгласни да се прекрати сегашния им договор, за да сключат договор с училището при новите условия.

 

Той пожела успешна година на всички ученици и учителски колективи, удовлетворение и успешно издигане нивото на учителската професия.

 

Началникът на инспектората Милена Чолакова подчерта, че съвместната работа между всички институции, имащи отношение към образованието, е предпоставка за по-добри резултати в обучителния процес. Тя благодари на Община Сливен за успешния прием на децата в първи клас.

„Почти на сто процента децата са приети на първо желание. Едва ли има толкова голяма община да го е направила толкова добре. За нас това е много голяма помощ . Другите общини от областта също се справиха много добре“, каза тя.

 

По време на срещата, която е първа за новата учебна година, бяха обсъдени механизмът за обхват, новите промени в сферата на образованието, резултатите от държавните зрелостни изпити и националните външни оценявания, сигурността на учениците в училище и безопасността на движение.

Photos

------