Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

111 години Независима България отбеляза Сливен

22 септември 2019 14:08, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 4 години, брой четения: 654
---

Сливен отбеляза 111 години от провъзгласяването на Независимостта на България.

На 22 септември 1908 година във Велико Търново княз Фердинанд, с правителството на Александър Малинов, обявяват Независимостта на страната ни с манифест, подписан от министрите Александър Малинов, Стефан Паприков, Михаил Такев, Никола Мушанов, Иван Салабашев, Тодор Кръстев, ген. Николаев и Андрей Ляпчев. Събитието се случва в църквата „Св. Четиредесет мъченици“ в старата българска столица. След този акт, княз Фердинанд I приема титлата цар на българите.

Днес множество граждани на Сливен и гости на града се събраха на площад „Хаджи Димитър“, за да отдадат почит към делото и смелостта на предците ни. На официална церемония с българския химн беше издигнат националният трибагреник.

„22 септемврие е Денят на нашата независимост. Включително и за нашия град това е денят, в който и формално Сливен става част от свободна България. На този ден, на това събитие, се увенчават вековните усилия на нашия народ за свобода и независимост. Преди повече от 150 години Паисий Хилендарски е написал своята „История славянобългарска“ и като че ли е давал сигнал за повеждане на тази борба по различни пътища – и борба за национално просвещение, и борба за църковна самостоятелност, и борба за национално освобождение. Във всички тези фази на всички етапи нашият град заема достойно място сред усилията на българския народ за независимост. Датата 22 септември е и нещо повече – това е датата на възстановяване на нашето национално достойнство като народ и като държава. И тук е редно да си припомним думите на Апостола на свободата – за да бъдем равни на другите европейски народи, зависи само от нашите обединени и задружни сили. Това показват нашите политици, нашите дипломати на 22 септември 1908 година. На този ден трябва да си спомним и да изразим признателност към всички онези синове на България, които с усилията си, дори и с живота, си направиха възможна тази свобода и тази незавсимост, за да живеем днес в свободна и независима България. Честит празник!“, каза в своето слово кметът Стефан Радев.

След това той поднесе венец пред паметника на Хаджи Димитър. От името на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева също бяха поднесени цветя, както и от името на евродепутата Асим Адемов. Венци поднесоха и председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, областният управител Чавдар Божурски, ст. комисар Димитър Величков – директор на Областна дирекция на МВР, Николай Чиликов – директор на Териториална дирекция на ДАНС – Сливен. От името на началника на Гарнизон – Сливен полк. Любомир Вачев цветя поднесе подполковник Иван Байрактаров. Венци и цветя поднесоха също народните представители от Сливенски избирателен район Мария Белова, Кольо Милев и Петър Петров. В церемонията се включиха също началникът на Регионалното управление на образованието-Сливен Милена Чолакова, културните институти от Сливен, учебните заведения, военно-патриотични съюзи, граждански сдружения и организации, политически партии, организации, граждани.

Събитието приключи с пазничен концерт на Ансамбъл за народни песни и танци-Сливен.

Организатори са Община Сливен и Център за подготовка на специалисти.

 

22.09.2019 г.

Снимки

------------------