Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

НЕЗАБРАВА

22 септември 2019 15:42, Дияна Костадинова (ПХГ "Дамян Дамянов")
Излъчване: ПХГ "Дамян Дамянов" преди около 1 година, брой четения: 730
22 septemvri-1

На 22.09. 2019 г. представителна група от клуб „Памет” при Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” продължи традицията в Деня на Независимостта да полагаме цветя на признателност пред паметника на Шести артилерийски полк. Паметникът се намира в двора на закрито военно поделение по бул. „Бургаско шосе”, южно от градския колодрум. Достъпът до монумента е възможен през охраняемия портал на бившата военна част. От портала до паметника са не повече от двеста крачки. Преди да стигнем до сочещия към Одрин канонир, минаваме покрай бившата учебна сграда на военната част, която съгласно неотменено решение на общинския съвет ще стане сливенски музей на бойната слава. Поклонихме се пред паметта на 379-те загинали за независимостта на Отечеството генерали, офицери, подофицери, канонири, бомбардири и войници. Техните имена са изписани върху плочите, поставени върху паметника, под вълнуващия надпис: „На тези, които останаха да ни чакат на бойните полета”. Имената на героите се четат трудно, но все пак изричаме на глас няколко, като си припомняме тристишието на Атанас Далчев:

Всички, паднали за свободата

дето и да е, са наши братя —

пак по кръв, но само че пролята...

Всяко посещение на най-красивия в Сливен военен паметник предизвиква у нас възторг и акумулира висока доза патриотичен заряд, защото за пореден път си даваме сметка, че независимостта не се „честити”, а се пази!

В този ден група на хуманитарната гимназия „Дамян Дамянов” участва и в общоградския ритуал-поклонение пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

Снимки

22 septemvri-222 septemvri-322 septemvri-422 septemvri-5