Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливен чества 22 септември с тържествена церемония на централния площад

23 септември 2019 10:25,
Излъчване: Област Сливен преди 4 години, брой четения: 563
Гостите на официалната церемония за празника.

Сливен отбеляза Деня на независимостта с тържествена церемония на централния площад „Хаджи Димитър” в Сливен. Събитието, посветено на националния празник, привлече много граждани, патриотични организации, граждански сдружения, училища. Гост бе областният управител Чавдар Божурски.

„Датата 22 септември е и нещо повече – това е датата на възстановяване на нашето национално достойнство като народ и като държава”, каза в словото си кметът на община Сливен Стефан Радев. Венци и цветя бяха поднесени от областния управител, кмета на общината, от името на земеделския министър, от народни представители, ръководители на държавни структури, съветници, представители на различни организации. Концерт изнесе ансамбълът за народни песни и танци „Сливен”.

Церемонията по традиция бе организирана от Община Сливен и Центъра за подготовка на специалисти.

Независимостта е обявена на 22 септември 1908 г. в църквата „Св. четиридесет мъченици” във Велико Търново, с манифест от княз Фердинанд и правителството на Александър Малинов. След прекъсване от няколко десетилетия, празникът е върнат в националния календар през 1998 година.

Снимка: община Сливен.