» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

НЕЗАБРАВА

22 September 2019 15:42, Diyana Kostadinova
Emission of: Humanitarian School 4 years ago, number of readings: 1522
22 septemvri-1

На 22.09. 2019 г. представителна група от клуб „Памет” при Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” продължи традицията в Деня на Независимостта да полагаме цветя на признателност пред паметника на Шести артилерийски полк. Паметникът се намира в двора на закрито военно поделение по бул. „Бургаско шосе”, южно от градския колодрум. Достъпът до монумента е възможен през охраняемия портал на бившата военна част. От портала до паметника са не повече от двеста крачки. Преди да стигнем до сочещия към Одрин канонир, минаваме покрай бившата учебна сграда на военната част, която съгласно неотменено решение на общинския съвет ще стане сливенски музей на бойната слава. Поклонихме се пред паметта на 379-те загинали за независимостта на Отечеството генерали, офицери, подофицери, канонири, бомбардири и войници. Техните имена са изписани върху плочите, поставени върху паметника, под вълнуващия надпис: „На тези, които останаха да ни чакат на бойните полета”. Имената на героите се четат трудно, но все пак изричаме на глас няколко, като си припомняме тристишието на Атанас Далчев:

Всички, паднали за свободата

дето и да е, са наши братя —

пак по кръв, но само че пролята...

Всяко посещение на най-красивия в Сливен военен паметник предизвиква у нас възторг и акумулира висока доза патриотичен заряд, защото за пореден път си даваме сметка, че независимостта не се „честити”, а се пази!

В този ден група на хуманитарната гимназия „Дамян Дамянов” участва и в общоградския ритуал-поклонение пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

Photos

22 septemvri-222 septemvri-322 septemvri-422 septemvri-5