» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Сливен чества 22 септември с тържествена церемония на централния площад

23 September 2019 10:25,
Emission of: District Sliven 4 years ago, number of readings: 569
Гостите на официалната церемония за празника.

Сливен отбеляза Деня на независимостта с тържествена церемония на централния площад „Хаджи Димитър” в Сливен. Събитието, посветено на националния празник, привлече много граждани, патриотични организации, граждански сдружения, училища. Гост бе областният управител Чавдар Божурски.

„Датата 22 септември е и нещо повече – това е датата на възстановяване на нашето национално достойнство като народ и като държава”, каза в словото си кметът на община Сливен Стефан Радев. Венци и цветя бяха поднесени от областния управител, кмета на общината, от името на земеделския министър, от народни представители, ръководители на държавни структури, съветници, представители на различни организации. Концерт изнесе ансамбълът за народни песни и танци „Сливен”.

Церемонията по традиция бе организирана от Община Сливен и Центъра за подготовка на специалисти.

Независимостта е обявена на 22 септември 1908 г. в църквата „Св. четиридесет мъченици” във Велико Търново, с манифест от княз Фердинанд и правителството на Александър Малинов. След прекъсване от няколко десетилетия, празникът е върнат в националния календар през 1998 година.

Снимка: община Сливен.