Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

БЪДЕЩИ ЕКСКУРЗОВОДИ ОТБЕЛЯЗАХА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ТУРИЗМА

26 септември 2019 21:30, Дияна Костадинова (ПХГ "Дамян Дамянов")
Излъчване: ПХГ "Дамян Дамянов" преди 4 години, брой четения: 1991
RIM-1

През новата учебна година в Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” започна обучението на паралелка осмокласници по професията екскурзовод. На десетия си ден в новото училище те посетиха Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков”, емблематично за града ни място на колективната памет, с което отбелязаха и Световния ден на туризма.

От 1980 година Световната туристическа организация към ООН отбелязва Международния ден на туризма на 27 септември. "Туризъм и работни места: По-добро бъдеще за всички " е мотото на Световния ден на туризма (WTD) през 2019 година. Тази година страна домакин на честването е Индия, която е активен член на Световната организация по туризъм.

В музея учениците бяха посрещнати от екскурзовода Петя Димитрова и на практика съпреживяха двете страни на магията „туризъм” – бяха и обект на беседата, и едновременно „влизаха” в бъдещата си професионална роля. Макар че позицията на музейния екскурзовод е една от възможностите за бъдещата им професионална реализация, те слушаха емоционалната беседа на Петя Димитрова и се вглеждаха внимателно в дизайна на музейната експозиция. Впечатли ги широкия кръг познания, които притежава екскурзоводката, умението ѝ увлекателно да представя артефактите в техния исторически контекст, да задържа и насочва вниманието на своите посетители към отделни експонати в богатата музейна експозиция. Ефектът от това първо посещение е налице - учениците с трепет очакват срещата си със следващия туристически обект в града.

В последните години туризмът е безспорно проспериращия отрасъл на родната икономика. Пълноценното изживяване от потребителя на туристическата услуга, за която мнозина предлагат романтичното определение „сбъдване на мечти“, е невъзможно без професионалното участие на екскурзовода. Той съпровожда и ръководи чужди туристи в страната и наши в чужбина, разкрива пред тях красотите на близки или далечни дестинации, въвежда в историческото минало, в материалната и в духовната им култура. Той е организатор и ръководител, финансист, посредник. Хуманитарното образование му гарантира добра обща култура, креативност, самодисциплина и чувство за отговорност. Туристите ще запомнят различни страни от дейността му - емоционалните му беседи при посещения на забележителности, музеи, културни и спортни програми, перфектно уредените финансови въпроси при заплащането на предложените туристически услуги, компетентната му намеса при всеки казус, отличната му комуникация с всички потребители.

Обучението по професията осигурява задълбочена подготовка и знания за културно-историческото наследство и природния потенциал на различни региони и дестинации, както и за правилата и изискванията при разработване и провеждане на различни видове екскурзоводски беседи. Гимназията ще изгражда у учениците в петгодишния курс и умения за рекламиране и предлагане на пазарно ориентиран туристически продукт. Разширено се изучава английски език, а вторият чужд език е по избор на учениците, предвиждат се екскурзоводски стажове в реални условия и обучение от професионални екскурзоводи. Завършилите ще придобият професионална квалификация „Екскурзовод” и ще имат възможност да бъдат вписани в Националния регистър на екскурзоводите в България: (https://ntr.tourism.government.bg/…/Certificates…/guides.xsp).

Снимки

RIM-2RIM-3RIM-4RIM-5RIM-6RIM-7RIM-8RIM-9