Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливен - култов център от времето на античността

30 септември 2019 14:39, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Без източник преди 8 месеца, брой четения: 95
Сливен

Сливенска област включва селища с богати културни традиции, издържали изпитанието на годините и пренесени до наши дни. Духовността в този край на България се е развивала през вековете благодарение на вроденото ученолюбие и свободолюбивия дух на българина, на предприемчивостта му в занаятите и търговията, както и на доброто икономическо развитие на района.

Неоспорима е щедростта на природата към Сливен. Скалният масив „Сините камъни”, чистият въздух, изобилието на вода, умереният климат, минералните извори, плодородната долина на река „Тунджа“ и Сливенското поле са само част от нейните дарове.

Мястото на днешния град е обитавано от хилядолетия. Историята ни отвежда към времето на траките и после пласт върху пласт откриваме присъствието на римляни, славяни, гърци, усещаме духа на Първото и Второто българско царство.

Нашите прадеди създават селището на кръстопът и това е едно от големите предимства на град Сливен, играло важна роля в неговото минало и настоящо развитие.

Град Сливен заема особено място в икономическия живот на България. Тук са направени първите стъпки на българската индустрия, благодарение на обстоятелства от географски и исторически характер, съчетани с предприемчивостта на сливенеца Добри Желязков. През 1834 г. той създава първата текстилна фабрика на Балканския полуостров. Това оказва огромно влияние върху по-късното развитие и съвременния облик на град Сливен.

Неизменен белег на дълголетната история на града е и духовността. Култов център от времето на античността, градът развива тези свои функции в един нов смисъл през Ранното християнство и Средновековието. Сливен е сред най-значимите духовни средища в България по време на Възраждането. Той е родно място на първия български поет Добри Чинтулов, на първия български художник, получил академично образование, Димитър Добрович, на много видни българи, чиито имена са свързани с развитието на българската и европейската наука и култура, на просветното дело и стопанското развитие в българските земи. През 1851г. в град Сливен е открито първото класно училище, издържано от общината, под ръководството на Добри Чинтулов. През 1860г. е създадено читалище “Зора”. Забележителен е и днешният принос на Сливен в културната съкровищница на България. Много имена на изтъкнати съвременни творци и учени се свързват с града.

Още през първите столетия на османското владичество Сливен и Сливенският край се превръщат в средище на хайдушкото движение - една от най-обичайните форми на съпротива против турското робство. Това поражда славата на Сливен като град на стоте войводи. Той е известен като родно място на националните герои „Хаджи Димитър“ и „Панайот Хитов“.

Съвременният град Сливен обединява функциите на стопански и духовен център с тези на областен и общински административен център.

Посетете Градът на стоте войводи!

Разгледайте и изберете най-добрия за вас хотел в Сливен!