» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Центърът за социална рехабилитация и интеграция в Сливен отбеляза Международния ден на белия бастун

15 October 2019 17:17,
Emission of: District Sliven 4 years ago, number of readings: 637
Зам.областният управител Д.Петкова връчи поздравителен адрес от областния управител Ч.Божурски на директорката на центъра П.Димова

Потребителите и екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Сливен отбелязаха Международния ден на белия бастун. Вратите на центъра бяха отворени за гости и приятели. Сред съмишлениците на ЦСРИ е и областната администрация. Зам.областният управител Димитринка Петкова посети центъра и поднесе поздравителен адрес от областния управител Чавдар Божурски. „Международният ден на белия бастун се отбелязва вече 49 години по света. В календара е отделена специална дата за хората със сензорни проблеми, за да напомнят за нуждата си от разбиране и съпричастност и да заявят желанието си да живеят живота на достойни граждани, с умения и компетенции в различни сфери”, се казва в поздравителния адрес.

 

„За нас този ден е празник, защото имаме възможност да покажем новата сграда на центъра и дейността, която развиваме тук. Белият бастун е символ на самостоятелност и независимост на хората със зрителни увреждания. Благодарни сме, че работата ни е оценена”, заяви директорката Пепа Димова. Центърът заема бившия младежки дом в кв.”Република” в Сливен. Сградата бе основно ремонтирана по проект на общината. Капацитетът му от първоначалните 30 места бе увеличен на 50, а в момента услугата се ползва от 63-ма възрастни и деца. Заведението има модерно оборудвани зали за рехабилитация, развиване на социални умения, помещение за деца, компютърна зала, в която се използва "говорящ" софтуер, и други съвременни удобства. В центъра работят 12 специалисти. ЦСРИ е делегирана от държавата дейност с доставчик община Сливен.

Сред гостите на 15 октомври бяха зам.кметът на община Сливен Стоян Марков, ръководители и служители в социалните институции в града.

Photos

Част от потребителите на услугатаДве от потребителките, които изработват различни сувенири с техниката "квилинг"Юлия е сред най-редовните потребители на услугатаМакар че компютрите вече са предпочитани, в центъра има и машина за брайлово писмоПотребителите използват този модерен клас очила, които са със сензори за препятствияСред съвременните пособия е и оранжевата машинка. Тя издава звуков сигнал, когато чашата се е напълнило с водаЗалата за занимания с децаЧаст от екипа с гостите на 15 октомври