Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

През 2020 г. ще започне изграждане на нов пътен възел от магистралата през Кермен

17 октомври 2019 18:13, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 4 години, брой четения: 610
---

През 2020 година ще започне изграждане на нов пътен възел от магистрала „Тракия“ през Кермен. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която днес лично дойде на място, за да се запознае с терена.

„Министерството на регионалното развитие и благоустройството е поело ангажимент към този пътен възел. Първите стъпки са направени. Този път е включен в Общия устройствен план на Община Сливен. Приет е през март 2019 година, през май е влязъл в сила. Това, което ще направим като първа стъпка е до края на годината да възложим предпроектно проучване, за да могат да се направят измервания както на трафика, така и да се проверят и археология, и Натура 2000. По този начин ще имаме яснота и за терените, които са около мястото, на което се предвижда да бъде направен този пътен възел“, заяви Аврамова.

Тя допълни, че ще бъде направен и икономически анализ, за да се проучи колко средства ще бъдат необходими за изграждането. Следващата стъпка е проектиране и изпълнение на пътния възел.

„Осъзнаваме необходимостта не само на Кермен, но и на Община Сливен за изграждането на още една такава пътна връзка с магистрала „Тракия“. Така че оттук-нататък съвместно ще движим процедурите, за да стигнем до реално строителство през 2020 година, след изготвяне на технически проект. Сега трябва да направим предпроектно проучване, след това трябва да възложим проектиране и след него да изберем изпълнител. Поели сме ангажимент, ще вървим по тези стъпки, за да реализираме този необходим за общината проект“, допълни министърът.

Петя Аврамова коментира и идеята за обща икономическа зона между Сливен и Ямбол и заяви, че приветства идеята както за нейното създаване, така и за разширяването на пътя между двете общини на 4-лентов.

„От вчера стартираха ремонтните дейности по 12-километрова отсечка от двулентовия път от Сливен към магистралата. Вече има изготвено техническо задание и възлагане за предпроектни проучвания за разширението на този път. Има и отчуждителни процедури. Ще има и проектиране, трябва да бъде направен и подробен устройствен план, парцеларен план, да направим отчуждаването, така че в следващия програмен период, когато ще се финансират точно такива проекти, като партньори да можем да изградим такъв проект и да изградим 4-лентовото трасе“, посочи министър Аврамова.

На събитието присъства и народният представител Мария Белова. Тя отбеляза, че са запознали министъра с идеята на Община Сливен за трета лента на пътя Сливен – Нова Загора, разклона за Мечкарево.

„Министър Аврамова, разчитаме на подкрепа. Общината, когато е готова с проектната документация, да получи подкрепа и за този проект. Той е важен за Сливен и имайки се предвид, че тук ще имаме пътен възел за магистралата, е добре да направим пътя за Мечкарево по-удобен за шофьорите. Предварително благодаря от името на всички жители на Община Сливен“, каза Мария Белова.

„Запознах се на място с трасето. Трябва шофьорите да карат по безопасни пътища, така че колегите от Областно пътно управление, съвместно с общината ще работят по тази идея за трето платно“, заяви от своя страна Петя Аврамова.

Тя допълни още, че от началото на годината в ремонт и поддържане на пътната мрежа в областта са вложени 21 милиона лева, а пътищата в областта са едни от най-добрите в страната.

„Колегите работят добре. Лично видях и почистването на храсти и дървета покрай пътя между Нова Загора и Сливен. Доволна съм, че и тези дейности, които са по-малко видими, но са безкрайно необходими за пътната безопасност, се вършат качествено. Всъщност да кажа, че Област Сливен е областта с най-добри пътища. От 590 километра само 40 от тях са в лошо състояние“, смята регионалният министър.

„Аз искам да благодаря на правителството за това, което правите и ще направите за сливенска община. Това е много важно за гражданите и за икономическото развитие на общината“, каза от своя страна заместник-кметът Румен Иванов.

На събитието присъстваха също областният управител Чавдар Божурски, изп. директор на Областното пътно управление инж. Митко Иванов и управителят на ВиК–Сливен инж.Севдалин Рашев.

17.10.2019 г.

Снимки

------------