» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

С представянето на алманах „Нашето медицинско поколение” приключиха честванията на 140-години от създаването на болницата

01 November 2019 22:22, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: MBAL Sliven 4 years ago, number of readings: 1743
---

Алманахът „Нашето медицинско поколение”, посветен на 140-та годишнина от създаването на МБАЛ „Д-р Иван Селимински” – Сливен беше представен днес на сливенската общественост. Книгата включва биографични и автобиографични данни за видни сливенски медици, дали своя принос за развитието на здравеопазването в сливенския край. Автор е доц. д-р Мария Тодорова, д.м.н., която повече от седем години събира документалния материал.

„Наш дълг е да съхраним паметта за нашето медицинско поколение”, каза доц. Тодорова. Тя благодари на всички, които са помогнали за появата на книгата и се надява бъдещите поколения да продължат делото й.

„Радвам се, че книгата успя да излезе за годишнината на болницата. Доц. Тодорова е един от бившите директори на лечебното заведение и аз изразявам своето дълбоко уважение към труда, който е положила”, каза изпълнителният директор на болницата д-р Васислав Петров.

Висока оценка на алманаха дадоха академик Миладин Апостолов – специалист по история на медицината и писателят Деньо Денев.

Редактор на книгата е журналистът Щилияна Василева, технически редактор – Веселина Иванова, художник – Илиян Урумов. На корицата е изобразен богът-лечител Асклепий, а на гърба – ръкопис от 12 век на Хипократовата клетва, във форма на кръст.

На представянето присъстваха семейството на доц. Тодорова, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, зам.-кметът по хуманитарни дейности Пепа Чиликова, научни работници от Стара Загора, бивши и настоящи лекари от Сливен.

Photos

------