» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Информационен ден за запознаване на работодателите с възможностите по Новата схема „Ново начало-от образование към заетост”

15 October 2010 16:48,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1147
снимка

На 22 октомври от 10 часа в заседателната зала на областна администрация, ще се проведе информационен ден за запознаване на работодателите с възможностите по Новата схема „Ново начало-от образование към заетост”.

Схемата е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и цели създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж.

 

ЗА ВАС РАБОТОДАТЕЛИ

 

Проектът Ви дава възможност в условия на икономическа и финансова криза да подобрите и развиете трудовия потенциал на ръководената от Вас фирма, съобразно Вашите потребности.

Проектът „Ново начало – от образование към заетост” Ви дава възможност да наемете безработни младежи до 29 години, регистрирани в бюрата по труда, завършили средно или висше образование (дипломирани), които нямат трудов стаж по специалността.

Усвояването на професионален опит и практически умения от наетите по трудов договор младежи ще се осъществи чрез стажуване за срок от 6 месеца.

Вие ще определите наставник, който да обучава наетите стажанти за период от 6 месеца. Всеки наставник може да обучава от 1 до 7 младежи.

Проектът Ви осигурява месечен финансов стимул в размер на 300 лв. за всеки нает по трудов договор за стажуване безработен младеж за период от 6 месеца и нормативно предвидените месечни осигуровки.

На всеки определен от Вас наставник, който ще обучава стажуващите младежи, ще бъде изплатено месечно възнаграждение в размер на ½ от минималната работна заплата за страната в рамките на 6 месеца и нормативно предвидените месечни осигуровки.

Средствата, предоставени за стажуване на младежите, както и средствата предоставени на наставниците са държавна помощ съгласно Регламент (ЕО) 1998/2006 г. на Комисията за прилагане на чл. 87 и чл. 88 от договора към минималната помощ.

 

Агенцията по заетостта чрез бюрата по труда Ви предлага съдействие при:

Набиране на заявления от младежи до 29 годишна възраст, завършили средно или висше образование, които нямат трудов стаж по специалността и желаещи да стажуват;

Извършване на подбор и насочване на безработните младежи, в зависимост от Вашите

потребности;

 

КОЙ МОЖЕ ДА СЕ ВКЛЮЧИ В ПРОЕКТА

 

Работодатели, които:

разкриват работни места във всички сфери на икономиката, с изключение на такива осъществяващи дейности в сферата на селското, горското и рибно стопанство;

наемат за стажуване младежи до 29 годишна възраст, регистрирани като безработни в бюрата по труда и осигуряват наставник за стажуващите;

 

представят необходимия набор документи за включване в проекта - информация ще получите в бюрата по труда

 

КОЙ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВКЛЮЧИ В ПРОЕКТА

 

Държавни администрации; Общински администрации; Структури на съдебната система

 

За повече информация и включване в проекта се обърнете към дирекциите “Бюро по труда” по Вашия постоянен или настоящ адрес.

 

Допълнителна информация можете да получите и на Интернет страниците на Агенцията по заетостта на адрес: www.az.government.bg

и

Бюро по труда Сливен: http://dbt.sliven.net/index.php?id=30354