Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заседава Областният координационен съвет за обхват на децата и учениците в образованието

27 ноември 2019 10:40,
Излъчване: Област Сливен преди 4 години, брой четения: 530

Областният координационен съвет за обхват на децата и учениците в образованието обсъди резултатите от работата си на заседание на 27 ноември. Представителите на общините и държавните структури решиха областният управител Чавдар Божурски да информира вицепремиера Томислав Дончев за поставени от тях въпроси, свързани с дейностите по обхвата.

На първо място, със задържането на децата и учениците в образованието в Сливенска област възниква необходимост от разширяване на сградния фонд. И в четирите общини на областта са сформирани групи с подлежащите на задължително предучилищно обучение деца на 5 и 6 години. За сметка на това в някои населени места са принудени да редуцират броя на записаните в детските градини деца под 5 години , тъй като не достигат помещения. Най-големи нужди в това отношение имат детските заведения в община Твърдица, в две от големите села в областта – сливенското с.Тополчане и котленското с.Градец, където въобще няма детски градини, както и в сливенското с. Сотиря и твърдишкото с.Сборище, където детските градини нямат собствени сгради и заемат непригодна за нуждите им база. От разширение на сградния фонд се нуждаят част от основните училища в големите села на областта, в които има ръст на раждаемостта. Сградите са построени преди 20-30 и повече години и капацитетът им не е достатъчен. Във връзка с това общините и образователните институции настояха за разяснения към кое от министерствата, ангажирани с обхвата, да се обърнат за решаване на тези проблеми и кои ще са източниците на финансиране.

На второ място, структурите на МВР и на МТСП нямат право на достъп до общата информационна система по обхвата и по тази причина обмяната на данни с РУО и образователните институции се бави. В Сливенска област ОД на МВР и РДСП имат възможности и разполагат с устройства, за да използват информационната система и предлагат да им бъде разрешен достъпът до нея.   

Към момента на обхват подлежат 4 698 деца и ученици в Сливенска област. От тях 2 686 са отпаднали през тази учебна година, като 1 171 са в чужбина.

24 208 са учащите се деца и ученици в област Сливен. През октомври 2 601 от тях са отсъствали 3 и повече дни от детска градина или са направили 5 и повече неизвинени отсъствия.

Областният координационен съвет е сформиран във връзка с Механизма за обхват и задържане на децата и учениците в задължителното предучилищно и училищно образование. Национален координатор по механизма е вицепремиерът Томислав Дончев.