Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Договорът за нови тролеи и електробуси беше подписан от кмета Стефан Радев и министър Нено Димов

03 декември 2019 12:28, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 4 години, брой четения: 581
---

В понеделник министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на община Сливен Стефан Радев и управителят на „Пътнически превози“ ЕООД Енчо Петров подписаха договор за обновяване на обществения градски транспорт в общината. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС). Общият размер на инвестицията е 13,2 млн. лв. ОПОС осигурява 11 милиона от тях.

„Радостен съм, че подписахме този договор с министъра на околната среда и водите, а именно за финансиране на Община Сливен за подобряване на транспортната инфраструктура и подвижния състав. Продължаваме с тази дейност, която започнахме през миналия мандат – с подмяна на автобусния парк. Сега с тези средства е предвидено да закупим 6 нови тролейбуса с подобрена енергийна ефективност, 4 нови екологични електрически автобуса, да направим ремонт на контактната мрежа на тролейбусите и да закупим 2 зарядни станции за електробуси“, съобщи на брифинг днес в общината кметът Радев.

Със замяната на остарелия подвижен състав с екологичен обществен транспорт и с ремонта на контактната мрежа ще се намали количеството емисии на азотен оксид с 3,41 тона годишно и на фини прахови частици – с 0,17 тона на година. Реализирането на дейностите ще допринесе за подобряване качеството на атмосферния въздух за 118 000 жители на община Сливен. Срокът за изпълнение на проекта е 39 месеца. Предстои започване на процедури по избор на доставчици и изпълнители по строителните дейности.

„Целта ни трябва да е все повече хора да използват градския транспорт. Всеки пътник в градския транспорт е един автомобил по-малко по улиците на града. Вече сме започнали да работим в посока на запазване по-голяма част от градското пространство за пешеходците и велосипедистите. В противен случай ще се превърнем в един огромен паркинг“, обясни Стефан Радев.

Проектът не предвижда повишение на цените на билетите и картите за градския транспорт. Новите превозни средства ще заменят 11 от най-амортизирани дизелови автобуси и тролейбуси.

03.12.2019 г.

Снимки

---