Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

През 2019 година Община Сливен финансира за първи път проекти на читалища

03 декември 2019 13:19, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 4 години, брой четения: 595
---

За първи път Община Сливен финансира читалищни проекти и задели средства за подпомагането им. По инициатива на кмета Стефан Радев през 2019 година бяха отпуснати 20 000 лева, които са предназначени за реализация на малки проекти. Беше създадена комисия, която събра проектни предложения от читалищата. Те бяха разгледани на две заседания на комисията. На първото заседание в средата на годината бяха одобрени и финансирани проекти на 10 читалища, към които бяха разпределени 15 000 лева. На второто заседание, което се проведе на 2 декември, останалата сума от 5 000 лева беше разпределена между пет читалища.

„Това е една инициатива, за която читалищата дълги години са настоявали и са се борили. На този етап мога да кажа, че успешно стартира този проект. Надявам се с тези мерки да подпомогнем дейността им и да ги стимулираме да предлагат повече инициативи за обогатяване на културния живот. Особено в по-малките населени места читалищата са основната културна институция, която действа на място и може да предложи културно разнообразие на хората там“, обясни на пресконференция днес кметът Стефан Радев.

Финансова подкрепа получават читалища, които отговарят на условията на Комисията за разпределяне на средства от държавния и общински бюджет, съставена по Закона на народните читалища. Финансират се инициативи, свързани с насърчаване и популяризиране на четенето и библиотечната дейност, с обогатяване на културния живот, развитие на творческия потенциал и подновяване на носии на състави, участващи в общински, регионални и национални изяви.

03.12.2019 г.

Снимки

---