Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ОБМЕН НА ДОБРИ ПРАКТИКИ ПО НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ“

18 ноември 2019 14:41, Невелина Кикьова (X СОУ )
Излъчване: СУ "Й. Йовков" (X) преди 4 години, брой четения: 885
Снимка 1

Министерство на образованието и науката създава условия и подкрепа за творчески работещите училища и учители за реализиране на дейности, утвърждаващи статута им на „иновативни училища“ чрез реализиране на Национална програма „Иновации в действие“. В тази връзка от 14.11 до 16.11 Средно училище „Йордан Йовков“ – Сливен бе домакин на партньорска среща за обмен на нововъведения и иновации по отношение на организацията и съдържанието на обучението. Гостуваха ученици и учители от Основно училище „Васил Левски“ – Бургас и Средно училище „Христо Ботев“ – Нова Загора.

Първият открит урок по „Визуално програмиране“ бе в трети клас под ръководството на учителя Димитър Желев. Бяха демонстрирани интерактивни образователни продукти в областта на компютърните технологии. Внедрената обучителна платформа „Programiram.com“ се адаптира индивидуално към всеки ученик и присъстващите учители и родители се убедиха как чрез симулиране желанието за дигитална работа се постигат образователни резултати.

Иновативните процеси и продукти бяха представени в своето пряко приложение в училищния живот и своето развитие. Споделени и демонстрирани бяха предизвикателствата и постиженията в реална образователна среда.

На организираната публична изява с участието на родители участниците в обмена на добри практики обсъдиха работата на професионалните екипи от различни педагогически специалисти. Споделени и демонстрирани бяха предизвикателствата и постиженията на всяко от иновативните училища.

Обмяната на иновации в действие и на място продължи чрез наблюдение на урок във втори клас по новия учебен предмет „Въведение във визуалното програмиране“.

Ефективността и достъпността на използваните дигитални технологии бяха доказани чрез активното включване на учениците на Средно училище „Христо Ботев“ – Нова Загора в урочната работа.

В обмена на добри педагогически практики се включиха и студенти от специалността „Предучилищна и начална училищна педагогика“ от Технически университет – София, Инженерно – педагогически факултет и Колеж – Сливен.

Екипната работа и напредъка при приложение на иновацията се наблюдава при третия открит урок отново в трети клас. Знанията и уменията им при използване на блокове при програмирането са формирани от учителя им Мария Кавръкова.

Третокласниците показаха креативно мислене, емоционална интелигентност и подобрени образователни резултати след двугодишно обучение по нов учебен план и нови учебни програми в рамките избираемите часове.

Създаване на иновативно пространство между училища и партньорство с общи цели, възможности и желание за обмен на нововъведения бе основната цел на публичната изява в края на срещата. Чрез презентации и филм бяха представени постиженията и предизвикателствата пред всяко едно училище.

Всички присъстващи бяха удовлетворени от ползотворната среща и споделените иновации, които правят образователния процес по – привлекателен и атрактивен за учениците.

 

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6Снимка 7Снимка 8Снимка 9Снимка 10Снимка 11Снимка 12