Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Приключи проект на РИМ-Сливен „Музеят – място за учудване, въображение и любопитство (изработване на помагала за детска публика)”

12 декември 2019 09:40, Фанина Пенева (РИМ - Сливен)
Излъчване: Регион.Ист.Музей-Сливен преди 4 години, брой четения: 528
три вида помагала

Приключи проект „Музеят – място за учудване, въображение и любопитство (изработване на помагала за детска публика)” на Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков”-Сливен, осъществен с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Основните цели, заложени в проекта, бяха: изготвяне и отпечатване на специални образователни пособия, предназначени за ученици в начален и среден курс, съобразени с характера на постоянната експозиция на РИМ –Сливен – „Памет от векове” и учебната програма на МОН; лично ангажиране на учениците, което да активира и задържи вниманието и интереса им.

Разработени са три вида помагала, които са съобразени с експозицията „Памет от векове”, с учебната програма и с възрастовата характеристика на целевата група, а именно: работна тетрадка „Пътешествие във времето. Траките” - 1000 бр ; активни карти, разработени в две теми – „Общество и всекидневен живот на траките – вярвания и ритуали; траките воини” и ”Културно наследство на траките. Значими тракийски съкровища“ (всяка тема е развита в 16 двустранни карти); и магнитни пъзели – 5 вида по 2 броя от вид , изобразяващи тракийски предмети, експонирани в РИМ - Сливен.

Тетрадката съдържа информация и задачи, предназначени за ученици от трети клас.

За да ангажира и привлече детето още от самото начало, на първа страница на тетрадката главният герой Севт посреща ученика и го кани заедно да пътешестват назад във времето. Така детето се превръща в откривател, а участието му в игрите, в забавните лабиринти, в ролите, в които влиза, са приключение и задействат всички канали на възприятието – логично-аналитичен, психомоторен, чувствен.

Активните карти са предназначени за ученици от пети клас. Целите са комплексни – получаване на нови знания и затвърждаване на изучаваните теми, развиване на умения за учене, мислене, въображение, обогатяване на езиковата култура на детето, работа в група. Задачите са съобразени с учебния материал, със знания за траките, живели на територията на община Сливен.

Екипът, работил по проекта, включва следните музейни специалисти: Дора Пондалова – автор и ръководител проект, Теодора Недялкова - уредник в отд. „Археология”, Миглена Маринова – музеен педагог, Бойко Банчев –художник. Консултант – д-р Николай Сираков.

Снимки

помагала за детска публикапроект РИМ Сливенпроект на РИМ-Сливенпъзели