» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Приключи проект на РИМ-Сливен „Музеят – място за учудване, въображение и любопитство (изработване на помагала за детска публика)”

12 December 2019 09:40, Fanina Peneva
Emission of: Reg.Hist.Museum-Sliven 4 years ago, number of readings: 534
три вида помагала

Приключи проект „Музеят – място за учудване, въображение и любопитство (изработване на помагала за детска публика)” на Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков”-Сливен, осъществен с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Основните цели, заложени в проекта, бяха: изготвяне и отпечатване на специални образователни пособия, предназначени за ученици в начален и среден курс, съобразени с характера на постоянната експозиция на РИМ –Сливен – „Памет от векове” и учебната програма на МОН; лично ангажиране на учениците, което да активира и задържи вниманието и интереса им.

Разработени са три вида помагала, които са съобразени с експозицията „Памет от векове”, с учебната програма и с възрастовата характеристика на целевата група, а именно: работна тетрадка „Пътешествие във времето. Траките” - 1000 бр ; активни карти, разработени в две теми – „Общество и всекидневен живот на траките – вярвания и ритуали; траките воини” и ”Културно наследство на траките. Значими тракийски съкровища“ (всяка тема е развита в 16 двустранни карти); и магнитни пъзели – 5 вида по 2 броя от вид , изобразяващи тракийски предмети, експонирани в РИМ - Сливен.

Тетрадката съдържа информация и задачи, предназначени за ученици от трети клас.

За да ангажира и привлече детето още от самото начало, на първа страница на тетрадката главният герой Севт посреща ученика и го кани заедно да пътешестват назад във времето. Така детето се превръща в откривател, а участието му в игрите, в забавните лабиринти, в ролите, в които влиза, са приключение и задействат всички канали на възприятието – логично-аналитичен, психомоторен, чувствен.

Активните карти са предназначени за ученици от пети клас. Целите са комплексни – получаване на нови знания и затвърждаване на изучаваните теми, развиване на умения за учене, мислене, въображение, обогатяване на езиковата култура на детето, работа в група. Задачите са съобразени с учебния материал, със знания за траките, живели на територията на община Сливен.

Екипът, работил по проекта, включва следните музейни специалисти: Дора Пондалова – автор и ръководител проект, Теодора Недялкова - уредник в отд. „Археология”, Миглена Маринова – музеен педагог, Бойко Банчев –художник. Консултант – д-р Николай Сираков.

Photos

помагала за детска публикапроект РИМ Сливенпроект на РИМ-Сливенпъзели