Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Разнообразни инициативи посветени на Националната седмица на четенето в ОУ "Елисавета Багряна"

15 декември 2019 10:07, ОУ "Е. Багряна" (XII) (ОУ "Е. Багряна" (XII))
Излъчване: ОУ "Е. Багряна" (XII) преди 4 години, брой четения: 2155
Национална седмица на четенето

Различни, интересни, забавни и полезни бяха инициативите в ОУ „Елисавета Багряна” в Сливен, посветени на Националната седмица на четенето в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността. В тях се включиха ученици от начален и прогимназиален етап на основното образование. Събитията се състояха от 9 до 13 декември.

За учениците от начален етап бяха организирани посещения в Регионална библиотека "Сава Доброплодни" в Сливен, където децата се докоснаха до света на книгите. Проведе се състезание за най-добър четец. Ученици се включиха в щафетно четене на най-забавните приключения на патиланците от „Патиланско царство“ от Ран Босилек. Интересна се оказа инициативата "Сподели ми книга, сподели ми знание". Осъществиха се и размяна на любими книги, и споделено четене на интересни откъси от тях.

В прогимназиален етап беше организирано мероприятието „Деца четат на деца” - посещение на ученици в детска градина. Учениците от 5. клас Кристина Мариянова и Николета Аксакова, Даная Стефанова и Димана Петрова от 6. клас, както и Таня Стратиева и Йоана Мирева от 7. клас посетиха децата от ДГ "Елица". Те пренесоха децата във вълшебния свят на народното творчество и прочетоха своите любими приказки на бъдещите първокласници.

Състезание за най-добър разказвач се проведе с ученици от 5. до 7. клас . В 5. клас – „Най-сладкодумният разказвач на приказки“, а в 6. и 7. клас – „Моят любим разказ на Йовков” .

За да се провокира интереса на учениците към четенето и българския език, като едновременно с това се насърчи любопитството им и стремежа им към придобиване на нови знания, учениците от 5. и 7. клас участваха в решаването на предложените от Института за български език езикови задачи. Езиковите задачи „Опознай българския език!“ децата изпълниха в интернет. Ивайла Христова и Алекс Колев от 7. „б“ клас имаха 10 от 10 точки на теста.

Маратон на четенето беше сред другите прояви. В него активно се включиха учениците от прогимназиален етап. Те четоха текстове от любими произведения по избрана тема и провокираха свои съученици, които също се включиха.

Във форума на ОУ "Елисавета Багряна" се проведе и кампания „Размени книга с приятел“ за свободна размяна на книги и популяризиране на четенето.

Снимки

Национална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенетоНационална седмица на четенето