» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Заседание на областната комисия „Военни паметници”

19 October 2010 11:25,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1071
снимка

На 19.10.2010 г. от 13 часа в заседателната зала на Областна администрация се проведе заседание на областната комисия „Военни паметници”.

Председател на заседанието бе областният управител г-н Марин Кавръков. Той представи новите членове на комисията г-н Иво Антонов, главен експерт в дирекция „Управление на човешките ресурси”- Министерството на отбраната, представител на Министерството на отбраната и г-н Атанас Чолаков, началник на Военен клуб Сливен.

Това е второто мероприятие през годината свързано с военните паметници в област Сливен. На първото медиите и обществеността бяха информирани какво е извършено в областта, от създаването на комисията на 02.04.2008 г. до края на 2009 г.

На днешното заседание се актуализираха данните за част от паметниците в регистрите. Общините направиха предложения за допълване с данни и снимки на съществуващите паметници в националния и областния регистър, които комисията ще предостави на министъра на отбраната за актуализиране на регистрите. Ново постъпилата информация за военни паметници в област Сливен, както следва е за община Сливен- 24 бр., за община Нова Загора- 8 бр., за община Котел- 4 бр. и за община Твърдица- 2 бр. След тези допълнения общият брой на регистрираните военни паметници е 93.

По време на заседанието се коментираха възможностите за актуване на военните паметници от общините, като публична общинска собственост, след окончателното утвърждаване на областния регистър на военните паметници. Този акт според г-н Иво Антонов е необходим за да могат общините евентуално след подготвена проектна документация да кандидатстват за финансиране от европейските фондове. Спешения ремонт на военните паметници на територията на общините може да се финансира и по Закона за военните паметници като „Необходимите средства за органите на местното самоуправление, на които са предоставени за управление военни паметници, се предоставят по ред, определен от министъра на финансите съгласувано с министъра на отбраната” / чл. 14, ал. 2 /.

Представителите на четирите общини заявиха, че за 2010 г. не са имали средства за подобряване състоянието на военните паметници и пространството около тях, за ремонта, възстановяването и поддържането. Но кметовете на общини и кметства полагат грижи за общо почистване и поддръжка на войнишките паметници и паметни плочи на територията на своите общини и кметствата.

 

Областният управител г-н Кавръков за пореден път заостри вниманието на присъстващите, че грижата за военните паметници е уважение към паметта на загиналите за родината и мерило за уважението на съвремениците към подвига на нашите предшественици.

 

Photos

снимкаснимка