» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Преодолейте паричните проблеми в семейството

10 January 2020 12:04, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Without source 4 years ago, number of readings: 766

Преди да сключат брак или да заживеят заедно, повечето хора приемат, че изневярата, липсата на ангажираност или дори необосновано поведение ще са убиецът на връзката. От дългогодишен опит, обаче, можем да кажем, че това са парите.

Когато двама души заживеят заедно, е необходимо много търпение и компромиси, за да накарат нещата да работят в техен интерес дългосрочно. Както повечето двойки знаят, не винаги е лесно.

Знаете ли, че проблемът с истинските взаимоотношения не произтича от спорове за мръсни съдове или дори за плота в банята? Всъщност една от основните причини за сривовете в отношенията в днешно време са парите. В наши дни една от основните причини, цитирани за разпада на връзката, са парите.

Според скорошно проучване финансовият стрес е основната причина за разпада на отношенията в семействата. Ето как можете да преодолеете паричните проблеми в семейството.

1. Говорете за дългосрочните цели

Не е тайна, че разходите за нормален живот нарастват с всяка изминала година. Хората днес са под голям стрес, опитвайки да свържат двата края. От нарастващата цена на наемите до увеличаването на разходите за храна и облекло, сметките - има и много неща, за които да се притеснявате.

Когато добавите към целия този финансов стрес, натискът да бъдете в крак с модата и времето, купувайки най-новите технологии, дрехи и т.н., заемът изглежда неизбежен.

Най-добрият начин да се преборите с това е чрез откровен разговор. Говорете за дългосрочните си финансови цели и желание за спестяване. Започнете с тези разговори в началото на връзката. Ако не можете да се съгласите от самото начало, можете да се разочаровате. Много по-трудно е да се водят неудобни разговори, след като приключи периодът на медения месец.

2. Открийте знаците на финансовото напрежение

Много неприятности могат да се предотвратят, ако двойките познават признаците на предстояща финансова криза. Някои от най-често срещаните признаци, че страдате от финансов стрес, включват:

 

• Не се отварят сметките, когато пристигнат

• Спорите с близки за пари

• Да живееш в страх от изгонване

• Имате затруднения със съня

• След като платите сметките ви няма пари

Вместо просто да се тревожите, има редица начини да направите промяна. Можете да започнете да се стремите да управлявате дълга днес, за да върнете финансовото си положение в правия път.

За да си възвърнете контрола върху финансите си като двойка, важно е да запомните, че отношенията са двупосочни. И двете страни трябва да се съобразяват с всякакви насоки за оползотворяване на разходите и консолидиране на дълга.

3. Бъдете отговорни в харченето

Всяка солидна връзка се гради на доверие. Въпреки че притежаването на собствени пари ви помага да се чувствате финансово сигурни, тази свобода трябва да бъде балансирана с отчетността. Всичко това означава, че не бива да се чувствате така, сякаш трябва да се криете за всяка похарчена стотинка от другата си половина.

Не забравяйте, че сте партньорство и вземате решения заедно . Поставете си реалистични финансови цели и избягвайте да правите импулсни покупки. Лесно е да си купите желаното с примамливите оферти за бързи кредити, но после и те трябва да се плащат.

4. Пазете се от кредитни карти и бързи кредити

Що се отнася до дълга на кредитната карта, добре е да седнете с партньора си и да разгледате разходите си, след това да погледнете колко плащате всеки месец. Ако плащате само минимума, може да отнеме десетилетия, за да изчистите дълга.

Вижте начините, по които можете да намалите разходите, за да плащате повече. Дори допълнителни 50 лв на месец ще направят огромна разлика. Ако имате повече от една карта, осигурете първо плащането на тази с най-висок лихвен процент.

Наличието на твърде много кредитните карти ще напряга връзката ви и портфейла ви. Не е необходимо да избирате най-скъпите излети и дати. Дори и тук в България има райски кътчета, които могат да бъдат посетени за символична сума. Често няколко прости промени могат да започнат да се прилагат и да доведат до успех. Търсенето на безплатни или евтини дати ще ви помогне да намалите разходите за кредитни карти.