» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

125 години от рождението на художника Генчо Гиндев

25 October 2010 15:29,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1206
снимка

На 22 октомври 1885 година в Сливен е роден художника Генчо Гиндев. По майчина линия е потомък на Таньо войвода, баща му е бил участник в Априлското въстание и след погрома му е заточен в Диарбекир. Заради участие в ученическа стачка, Генчо Гиндев е изключен от Сливенската мъжка гимназия. Висшето си образование завършва в София, в Рисувателното училище. Негови преподаватели са Иван Мърквичка, Иван Ангелов и др. Една година взема частни уроци при проф. Кони.

В Сливен Генчо Гиндев учителства, а по-късно се занимава със земеделие. Рисува предимно портрети и натюрморти. Обект на вдъхновение е била и дъщеря му Мери и в много от картините се вижда нейното лице.

Първата му самостоятелна изложба е през 1974 година, втората посмъртно години по-късно, а третата през 2005 г. е юбилейна, посветена на 120 – та годишнина от рождението на художника. По волята на дъщерите на Генчо Гиндев – Мери и Виолета, те даряват две хиляди лева на художествената галерия в Сливен и съдействат за изложбата.

Да почетем и споменем един велик наш съгражданин Генчо Гиндев.

Публикуваме и негови творби, снимки, на които ни предостави Художественна галерия «Димитър Добрович».

Photos

Жената на художникаДъщеря ми Мерипортрет на Гена Дограмаджиевацветя - РужиПейзаж с дърветаЗима в СливенПейзаж от Подуяненатюрморт с крушинатюрморт с праскови