Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Студенти от Сливен участваха във дискусионни форуми, посветени на трафика на хора и насърчаване на безопасното използване на интернет

28 февруари 2020 10:02, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 4 години, брой четения: 496
---

На 25 и 27 февруари 2020 г. в Сливен се проведоха дискусионни форуми на тема „Противодействие на престъплението трафик на хора и насърчаване на безопасното използване на интернет” със студенти от Медицински университет – Варна, Филиал Сливен и Технически университет – София, Факултет и колеж – Сливен.

 

Инициативата се организира от Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр. Сливен и Информационен център „Европа Директно” – Сливен, с цел превенция, противодействие и предотвратяване на престъплението трафик на хора и насърчаване на по-безопасното и по-отговорно използване на интернет.

 

В рамките на дискусионните форуми бяха обхванати 95 студенти, които получиха информация за актуалните форми и тенденции при престъплението трафик на хора с фокус връзките с киберпрестъпността, в контекста на новите модели на експлоатация, включващи порнография, използване на уебкамери на живо и дистанционна сексуална злоупотреба на живо.

 

Беше поставен акцент върху сексуалната експлоатация, която продължава да бъде най-често докладваната форма на трафик в Европейския съюз. Според последни доклади на Европейската комисия жертвите се експлоатират в секс индустрията и развлекателния бизнес, което се улеснява от бързото развитие на технологиите и използването на интернет за рекламни услуги и набиране на жертви.

 

Подробна информация беше предоставена и за методите на въвличане в трудова експлоатация, която засяга на първо място лица от мъжки пол, както и за механизмите за контролиране на жертвите. Според Европол „престъпните организации допринасят за задоволяването на нарастващото търсене на евтина работна ръка в много държави членки и използват различията в трудовото законодателство, като организират експлоатацията на жертвите в сивата зона между законната заетост и трудовата експлоатация.”

 

По време на дискусионния форум със студенти специалности „Медицинска сестра” и „Акушерка” от Медицински университет – Варна, Филиал Сливен се постави акцент върху нововъзникващи модели на престъпллението включващи случаи на бременни жени, жертви на трафик с цел продажба на новородените им бебета. Според последни данни този вид трафик на хора се осъществява преимуществено с крайна дестинация Р. Гърция.

 

28.02.2020 г.

 

 

 

Снимки

---------