» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Студенти от Сливен участваха във дискусионни форуми, посветени на трафика на хора и насърчаване на безопасното използване на интернет

28 February 2020 10:02, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipality Sliven 4 years ago, number of readings: 555
---

На 25 и 27 февруари 2020 г. в Сливен се проведоха дискусионни форуми на тема „Противодействие на престъплението трафик на хора и насърчаване на безопасното използване на интернет” със студенти от Медицински университет – Варна, Филиал Сливен и Технически университет – София, Факултет и колеж – Сливен.

 

Инициативата се организира от Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр. Сливен и Информационен център „Европа Директно” – Сливен, с цел превенция, противодействие и предотвратяване на престъплението трафик на хора и насърчаване на по-безопасното и по-отговорно използване на интернет.

 

В рамките на дискусионните форуми бяха обхванати 95 студенти, които получиха информация за актуалните форми и тенденции при престъплението трафик на хора с фокус връзките с киберпрестъпността, в контекста на новите модели на експлоатация, включващи порнография, използване на уебкамери на живо и дистанционна сексуална злоупотреба на живо.

 

Беше поставен акцент върху сексуалната експлоатация, която продължава да бъде най-често докладваната форма на трафик в Европейския съюз. Според последни доклади на Европейската комисия жертвите се експлоатират в секс индустрията и развлекателния бизнес, което се улеснява от бързото развитие на технологиите и използването на интернет за рекламни услуги и набиране на жертви.

 

Подробна информация беше предоставена и за методите на въвличане в трудова експлоатация, която засяга на първо място лица от мъжки пол, както и за механизмите за контролиране на жертвите. Според Европол „престъпните организации допринасят за задоволяването на нарастващото търсене на евтина работна ръка в много държави членки и използват различията в трудовото законодателство, като организират експлоатацията на жертвите в сивата зона между законната заетост и трудовата експлоатация.”

 

По време на дискусионния форум със студенти специалности „Медицинска сестра” и „Акушерка” от Медицински университет – Варна, Филиал Сливен се постави акцент върху нововъзникващи модели на престъпллението включващи случаи на бременни жени, жертви на трафик с цел продажба на новородените им бебета. Според последни данни този вид трафик на хора се осъществява преимуществено с крайна дестинация Р. Гърция.

 

28.02.2020 г.

 

 

 

Photos

---------