Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

142 години от Освобождението на България бяха отбелязани в Сливен

03 март 2020 14:25, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 4 години, брой четения: 578
---

Сливен отбеляза 142 години от Освобождението на България от османско робство с церемония, която събра на площад „Хаджи Димитър“ стотици граждани и гости на града. Под звуците на химна на България беше издигнат и националният флаг. В словото си кметът Стефан Радев отбеляза, че 3 март е емблема на несломимия дух на народа ни.

 

„142 години ни делят от онзи паметен ден, когато идва краят на 5-вековното османско иго за нашия народ, 142 години на строителство и развитие на третата българска държава. 3 март за нас българите се е превърнал в свещена дата. Свещена е, защото на този ден разбираме, че хилядите жертви, които е дал нашият народ, не са били напразни“, посочи кметът Радев.

 

Той припомни, че българският народ е вървял по различни пътища и е воювал на различни фронтове – за българско национално просвещение, за самостоятелна българска църква, за национално освобождение.

 

„Нашите герои – Левски, Ботев, Бенковски, Хаджи Димитър, Караджата и хилядите други знайни и незнайни, са си давали сметка, че може да не доживеят да видят този ден, но са вървели уверено по пътя си и са били готови да се жертват за това един ден България да е свободна и независима страна“, допълни кметът.

 

Стефан Радев добави, че на този ден ние подновяваме и нашия обет към България.

 

„Измеренията на свободата днес са различни – човешки права, върховенство на закона, свободна стопанска инициатива, равни възможности, защита на по-слабите и хората в неравностойно положение. Днес, когато отдаваме почит на нашите предци, поемаме обет и към нашите деца, че ще работим неуморно за просперираща България със съхранени духовни ценности, съхранена природа и с равни възможности за всички. Честит празник на всички свободни български граждани!“, каза кметът Стефан Радев.

 

След това Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий отслужи благодарствен молебен за здраве и добруване на българския народ.

 

Венци и цветя на признателност поднесоха Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, народните представители от Сливен Мария Белова, Петър Петров и Кольо Милев, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, областният управител Чавдар Божурски, кметът Стефан Радев, директорът на ОД МВР-Сливен ст. комисар Димитър Величков, началникът на РУО-Сливен Милена Чолакова, представители на исторически музеи, библиотеки и културни учреждения, граждани и гости на Сливен.

 

Днес на площада за първи път сливналии имаха възможност да се включат в родолюбивата инициатива „Пробуждане с хоро“ – Мост на хорото по целия свят. Всяка година инициативата обединява хиляди българи да се включат в изиграването на хора на площадите в малките и големите населени места у нас, а също в културните центрове, българските посолства и училища, дворовете и домовете на българите по света.

 

Организатор на събитията е Община Сливен в партньорство с Военно формирование 22220 и Сливенска митрополия.

 

03.03.2020 г.

Снимки

------------------------