Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Колко струва efbet Лига към началото на 2020?

11 март 2020 08:09, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Без източник преди 4 години, брой четения: 1199
efbet

След като efbet пое спонсорството на родната професионална футболна лига, мнозина най-вероятно се чудят какво се промени. Както винаги се случва, спонсорите инвестират сериозни суми за подобряване на материалната база на отборите, финансира търсенето на млади таланти и се стреми да предложи колкото се може по-зрелищен футбол. И така можем да обърнем много внимание на някои интересни факти относно позиционирането на родната професионална лига в Европа. От 2020 година става ясно, че efbet лига се намира на 22 място.

Разбира се, това може би изглежда не толкова престижно, особено след като на върха по стойност стои английската Премиър лига. Очевидно е, че на острова инвестициите никак не са малко и точно по тази причина можем да открием повече от 511 играча, които играят в 20 клуба. Имайки предвид стойността от 9 милиарда и 720 милиона евро, на които се оценява тази лига, 64% от играчите там са именно чужденци. Това от друга страна превръща английското първенство по-скоро в световно, отколкото в английско първенство. На второ място откриваме испанското първенство, което според статистиката изостава с 6 милиарда и 100 милиона евро.

Там играят около 40% чужденци, което до някаква степен доказва, че испанците инвестират значително в своя футбол. В този случай родната футболна лига може да се похвали с 14 отбора, 341 футболиста и едва 35,8 от тях са чужденци. Това поставя родната ефбет лига много по-напред от скъпите и по-високо поставени първенства. И да, родното първенство не струва милиард и за мнозина стойността от 160.10 милиона евро може да не е толкова впечатляваща, но дори от 22 позиция се демонстрира по-висока стойност от страни като Румъния и Казахстан. Страни като Казахстан, където се инвестира много в спорта, стоят цели две позиции след българското първенство.

Впрочем изпреварваме дори Швеция по стойност на футболна лига, а да не говорим, че Норвегия стои също доста далеч в класацията. И ако спрем да разглеждаме Западна Европа, където футболът е финансиран от доста страни, можем спокойно да заявим, че родното ни първенство стои много добре в генералното класиране. Имайки предвид факта, че някога Манчестър Юнайтед имаше стойността на отбора на Ferrari във Формула 1, какво да кажем за първия в класирането?

Според статистиката в момента най-скъпият клуб в Европа е Манчестър Сити с обща стойност от 1.29 милиарда евро. Междувременно най-скъпият отбор в момента в efbet лигата е Лудогорец Разград с обща стойност от 52.40 милиона евро. Имайки предвид, че качеството на родния футбол се подобрява и все повече спонсори са готови да инвестират и да развиват спорта в страната, може много скоро да се издигнем не само в класирането, но и с качеството на футбола. Впрочем страната, която в момента се намира на една позиция над нас е Полша, а разликата в стойностите е едва 18 милиона евро, следователно имаме всички шансове тепърва да растем поне още няколко позиции през следващите няколко години.