Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

РИМ - Сливен разработи проект с обществена значимост

17 март 2020 13:10, Мария Павлова (РИМ Сливен)
Излъчване: Регион.Ист.Музей-Сливен преди 4 години, брой четения: 510
Паметник на Хаджи Димитър

РИМ – Сливен работи по проект - осъвременяване на сборника "Той не умира. Сливен на безсмъртните си синове", издаден през 1935 г., от Комитет за въздигане паметник на воеводата Хаджи Димитър - Сливен. Вносители на проекта в Община Сливен - фонд Култура са Мария Павлова и Веселина Янакиева. Изданието ще бъде под редакцията и с уводна статия от проф. д. и. н. Иван Русев. Рецензии за сборника са написани от Петър Сяров и Цветка Башева.

Тази година ще честваме 180 години от рождението на воеводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа, както и 85 години от построяването и тържественото откриване на емблематичния за града ни паметник.Тържествата по неговото откриване са тридневни - състояли се на 7, 8 и 9 ноември 1935 г. Творци на паметника са скулптура Стефан Пейчев и архитект Юрдан Юрданов. В същата година излиза от печат и сборника " Той не умира". Комитетът възлага редактирането му на Иван Д. Стойнов - писател ,поет, преводач, литературен сътрудник на чужди вестници. Получава висше образование по литература в Лозана /Швейцария/. Бивш професор в Робърт колеж в Цариград, внук по майчина линия на Добри Желязков Фабрикаджията. Предговорът на сборника е написан от известния сливенски художник Панайот Тодоров Христов, с псевдоним Сирак Скитник.В него са поместени художествени произведения на класиците в българската литература: Христо Ботев, Добри Чинтулов, Иван Вазов, Йордан Йовков, Пенчо Славейков и др., както и биографични разкази за участници в национално-освободителното движение и възрожденски просветни дейци: Хаджи Димитър, Панайот Хитов, Добри Чинтулов, д-р Иван Селимински, Стефан Караджа, Георги Икономов, Антон Иванов, Иван Добровски, д-р Георги Миркович, Аргира Жечкова, Сава Доброплодни, Таню войвода и др. Автори на тези разкази са както известни сливенски интелектуалци, така и професионални историци.

Сборникът съдържа и отчет на Изпълнителния комитет за въздигане паметник на войводата Хаджи Димитър от архитект Юрдан Юрданов.

Друго достойнство на сборника са и неговите илюстрации с ценна информация за града ни. Сборникът " Той не умира" е библиографска рядкост. Надяваме се , че с неговото осъвременяване, той ще достигне до широк кръг от читатели, както и ще бъде полезно четиво за подрастващото поколение.