» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Под патронажа на областния управител се откри изложба от икони в гр. Котел

01 November 2010 17:09,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1151
снимка

Днес, 1 ноември 2010 г. от 11.30 часа във фоайето на Пантеон на котленските възрожденци бе открита изложба от икони на художествена галерия „Димитър Добрович” от гр. Сливен.

Изложбата се организира под патронажа на областния управител г-н Марин Кавръков.

На изложбата присъстваха г-ца Десислава Танева - народен представител от ПП ГЕРБ, г-ца Калина Крумова – народен представител от партия АТАКА, г-н Янко Янков – народен представител на партия ДСП, г-н Мустафа Мустафов – Председател на областният съвет на ДПС гр. Сливен, Доц. Д-р Иван Върляков – изпълнителен директор на РАО „Тракия”, граждани и гости на гр. Котел.

Областният управител г-н Марин Кавръков откри изложбата и сподели с присъстващите, че вглеждайки се в иконите ние не трябва да виждаме само произведения на възрожденското изкуство, защото те са пропити от радостите и скърбите, от страданието и надеждите на поколения българи. Защото преди да станат експозиция в музейни колекции, в българската църква те са били неми свидетели на величието и трагедията на Българския народ.

На откриването на експозицията присъства Негово Високопреосвещенство Сливенския Митрополит Иоаникий, който поздрави присъстващите с първи ноември и пожела любовта и доброто да ни водят в праведния път на живота.

В продължение на четири месеца 35 икони, непоказвани от 15 години ще бъдат изложени във фоайето на Пантеон на котленските възрожденци. Иконите са от 19 век. Осем от тях са датирани. Те са от неизвестни автори, с изключение на иконата на Свети Спиридон, дело на ямболския иконописец Александър.

Photos

снимкаснимкаснимкаснимкаснимкаснимкаснимка