Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

130 години от рождението на Мишо Тодоров

24 март 2020 10:24, Мария Павлова (РИМ Сливен)
Излъчване: Регион.Ист.Музей-Сливен преди 4 години, брой четения: 418
Мишо Тодоров

През 2020 г. отбелязваме 130 годишнината от рождението на известния сливенски композитор, музикант и педагог Михаил Тодоров Хаджимихайлов. РИМ – Сливен ще отбележи събитието с изложба, посветена на неговия живот и творчество, съвместно с читалище „ Зора” и ДА - Сливен.

 

Да припомним кой е Мишо Тодоров. Роден е на 15 септември1890 г. в гр. Сливен. Баща му – Тодор Хаджимихайлов, човек с музикална култура и владеещ турски и гръцки език произхожда от известния сливенски Копринджиков род. Майката – Иванка Чаракчиева, природно интелигентна, с музикална дарба, е представител на не по-малко известния Чаракчиев род.

 

На 15 септември 1890 г. в семейството се ражда като шесто дете Мишо Тодоров. Израства в музикална среда.Пръв негов учител по пиано е сливенския музикант Михаил Райнов. Като ученик в гимназията той вече свири на пиано, цигулка мандолина и флейта. Заедно със свой съученик издава „ Литографирани мазурки за две мандолини и две китари. Композира валса „ Младежки тъги” по Шопенови валсове и редица други творби.

 

През 1907 г. се записва в Консерваторията в Монпелие, Франция. През следващата година се премества в Женева. Завършва средния курс на Консерваторията за три години с награди по цигулка, хармония и теория и с високи оценки като композитор с определен национален колорит.

 

През 1911 г. се завръща в Сливен и постъпва на работа като учител по музика в Мъжката гимназия „ Добри Чинтулов”.По това време там е и Васил Димитров, завършил курсовете при Софийската музикална академия и основал Детска музикална китка в града ни. Приятелство и ползотворно сътрудничество ги свързват години наред.

 

Мишо Тодоров е автор на детските оперети „ Горски цар”/1911-1912/, „Малката кибритопродавачка” по Андерсен / 1920/, „ Ветрената мелница”/1925/ по Елин Пелин и на много други.

 

През 1923 г. той е командирован за една година в Дрезденската консерватория, където учи при професорите Варвас и Теодор Блумер и показва завидни успехи. Наред с преподавателската си дейност ,той ръководи ученически хорове и няколко оркестъра – към гимназията – „ Орфей”, към Детска музикална китка и други.

 

През 1946 г. основава в Сливен Музикално училище и става пръв негов директор. За съжаление по просъществува само четири години. Той е един от създателите на Работническата самодейна опера, където последователно е диригент и почетен председател. Автор е на много популярни песни : „ Душата на Орфея”, „Изгнаник”, „ Спи градът” и др., на маршовете : „ Химн на читалище Зора”, „ Хаджи Димитър „ и др., на фолклорни лесни, балетна музика, разработки и аранжировки на чужди произведения. Произведенията на Мишо Тодоров са отпечатани в Германия, а „ Балкантон” е записал някои от тях на плочи. Паралелно с това, той пише и изнася много статии, доклади и лекции на музикална тематика.

 

Бележитият музикант умира на 22 април 1967 г. в Сливен. За своето дългогодишно творчество и плодотворна работа в областта на музиката получава много награди. Удостоен е с „ Кавалерски кръст с корона” /1934г./, „ Народен орден за гражданска заслуга”-¬/ 1950/, „ Червено знаме на труда” /1960/, „Заслужил учител” -/1963/. Той е и член на Съюза на българските композитори от 1958 г.

 

Общественик, музикант, композитор, педагог и диригент – много са областите, в които се изявява този именит наш съгражданин, останал незабравим за своите ученици и приятели.

 

Снимка: wikipedia