» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител присъства на тържествата посветени на Читалище „Зора" и 155-годишнината на Библиотека „Зора”

02 November 2010 11:10,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1126
снимка

На 01.11.2010 г. от 17.30 ч., в фоайето на Драматичен театър „Стефан Киров”, беше открита изложба посветена на 150-годишнината на Читалище „Зора" и 155-годишнината на Библиотека „Зора”, под наслов „Архивни документи из 150–годишната история на читалището”. Изложбата представя изключително интересни издания, ценни книги и архивни документи, свързани с историята и дейността на най-старото книжовно светилище в Сливен – библиотека „Зора”. Изложбата е организирана със съдействието на Държавен архив Сливен, Регионален исторически музей – Сливен и Музей на текстилната индустрия. Изложбата бе открита от председателят на Читалище „Зора” г-н Минко Стефанов.

На събитието присъстваха Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, областният управител г-н Марин Кавръков, директорът на Регионален исторически музей г-н Георги Кюпчуков, г-жа Дора Ескидарова – началник на отдел „Култура и вероизповедания” в община Сливен, много гости и колеги от сливенските библиотеки и читалища.

По случай юбилея на читалището, г-н Минко Стефанов и г-жа Галина Георгиева секретар на читалището връчиха благодетелни грамоти на читалищни дейци за дългогодишна им дейност в полза на читалището.

След изложбата, присъстващите се насладиха на концерт – спектакъла под наслов: „От кога се е „Зора” зазорила: Сливен по – мъдър е с дух защитен…” представен на сцената на Драматичен театър „Стефан Киров”.

Областният управител г-н Марин Кавръков поднесе кошница с цветя и поздравителен адрес, с който поздрави работещите в читалището и библиотеката. „Днес ние се прекланяме пред знайни и незнайни деятели, влагали душа, сърце и пламък, вграждали завинаги от себе си в извечния храм на читалището” се казва в поздравителния адрес на областният управител г-н Марин Кавръков.

Photos

снимкаснимка